» Magyarország

» Magyarország » Zala » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Magyarország egyik legkorábbi magánvárát a Tátika nemzetség építette még a tatárjárás előtt. Akik nem riadnak meg, ha egy-egy szakaszon fel kell mászni a domboldalra - érintetlen természetvédelmi területen kanyargó utakon juthatnak el a várromhoz, amelynek tornyából gyönyörű kilátás nyílik.

A várat IV. Béla elkobozta, és a heggyel együtt a veszprémi püspöknek adományozta. Zlandus a régi várat megtartva a vulkáni kúp tetején egy másik várat emelt, amelyek a későbbi évszázadokban a király birtokába kerültek.

A Balaton-felvidéken a rommaradványok nagy részét a XVII. században átépítették, de a Tátika megmarad igazi állapotában.

A középkori várromhoz az Országos Kéktúra útvonalán haladva juthatunk el.

Keszthely környékének legizgalmasabb, legnagyobb kora vaskori lelőhelye Zalaszántó mellett, a Tátika vár alatt található. A Sümeg felé vezető utat környező réteken tizenhárom sírhalom látható, az erdő mélyén pedig a kora vaskor időszakára, a Krisztus előtti 7-6. századra keltezhető csaknem 290 halomsír találtható.

A középkori vár alatt - a Tátika alsó platóján - több hektár kiterjedésű kora vaskori erődített földvár található. A túra útvonala a Tátika várba is elvezet, ahol a középkori építmény maradványait is megtekinthetik az érdeklődők.

Tartomány:Zala
Cím:Zalaszántó
GPS: 46° 53′ 16.0098″, 17° 13′ 32.97108″

Még nem érkezett hozzászólás!