» Magyarország

» Magyarország » Veszprém


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Somló Magyarország legkisebb borvidéke, emblematikus szőlőfajtája a juhfark.

A Somló Ajkától tizenöt kilométerre nyugatra található 431 méter magas bazalt vulkáni tanúhegy. Nevét onnan kapta, hogy egykor szinte teljes egészében som fedte. Antall József miniszterelnök a Somló csúcsán jelentette be a szovjet megszállás megszűnését, Magyarország visszanyert szuverenitását, amely 1991. június 30-án állt helyre.

Borvidék

A somlói juhfark bor a szőlőfajta és a termőhely tökéletes találkozásából születik. A Somló egész világon egyedülálló különlegességét a juhfark tudja legszebben megmutatni; és fordítva: a juhfarkra jellemző fajtajegyek a Somlón mutatkoznak meg legszebben. Az eredmény egy sokarcú, a könnyedtől a testesig minden stílusban utánozhatatlan, komplex, ásványos ízvilágú bor.

A Somló hegy legtetején zajló mezőgazdasági művelésnek és szőlőtermelésnek az államosítás vetett véget az 1950-es évek elején, a Somlót tájvédelmi körzetté nyilvánították. Az itt lévő szőlőkhöz tartozó, kőből épült kis pincéket az elmúlt évtizedekben a bozót teljesen belepte, mára már csak néhánynak állnak a falai. A pincék kora változó, az eddig talált adatok alapján párat már a XVIII. században készült térképeken is be lehet azonosítani.

Somlói várrom

Doba mellett található, a bazaltos Somló hegy északi oldalán, egy sűrű erdőben. A várat régen nehezen lehetett megközelíteni; a déli oldal előtt egy nyolc méteres száraz árok található, amely egyik végén egy szakadékban, másik végén a hegyben végződik. A vár alaprajza szabálytalan, belső tornyokkal és több udvarral ellátott. A szakadékon egy épen megmaradt felvonóhíd vezet át, ami egy sikátorba torkollik, ez vezet most az előudvarhoz. Ezt a területet az őrség dongaboltozatos szálláshelyei határolják nyugatról, déli és keleti falait pedig kőrések szegélyezik. Az előudvarból egy felvonóhídon és egy szintén szűk sikátoron keresztül juthatunk el a belső udvarba. Itt található a vár legjellegzetesebb, hatszögletű tornya. Régi írások alapján a konyha helyezkedhetett el itt. Jelenleg úgy gondolják, a helyiség kápolnaként szolgálhatott.

Okiratokban először Szent László király uralkodása idején, 1093-ban említik, később a Garaiaké, Mátyás királyé, Kinizsi Pálé, majd Bakócz Tamás érseké volt, utoljára pedig Bottyán János generális lakott benne.

A Somlói vár autóval nem megközelíthető, csak a Somló hegy lábáig lehet gépkocsival eljutni. Onnan turistajelzéseket követve majdnem 1 kilométer séta az út a várig, ám a nem túl megerőltető félórás gyaloglás végén csodálatos látvány vár.

2022 tavaszára megújult a somlói vár. A várban helyreállították egyebek mellett a vár belső kapuját, az egykori gyilokjárót, ingyenesen látogatható kiállítást rendeztek be.  A fejlesztés részeként feltárták a falakon lévő nyílásokat, helyreállították a belső járószintet, a válaszfalakat és ajtókat rekonstruálták, burkolattal látták el az udvart, a vízelvezetést is kiépítették, zöldfelületet alakítottak ki.

Szent István kilátó

Kilátó a somlói vártól 3 kilométerre, a Somló-hegy legmagasabb pontján található.

Az építményt 1938-ban helyi vörös, likacsos szerkezetű, salakos bazaltból (hopoka) emelték. A négyszintes toronyból tiszta időben kb. 50 települést láthatunk, a távolban felcsillanhat a Balaton víztükre és kivehetők az Alpokalja vonulatai is.

Kitaibel Pál tanösvény

A Somló Tájvédelmi Körzet nevezetességeit mutatja be a botanikus Kitaibel Pál nevét viselő, 3 km hosszú, 9 állomásból álló tanösvény. Az ösvény könnyen megközelíthető a nyolcas útról leágazó, a Somló felé vezető bekötőútról. A hegy oldalában, a Margit-kápolnánál található az ösvény első állomása.

Állomáshelyek:

1. Kiindulási pont (GPS: 47.141604,17.376646 Szt. Margit-kápolna keleti oldala)
2. A bazalt pusztulása  
3. Élet a bokorerdőben 
4. Kaszálórét 
5. A gyepek állatvilága  
6. Somló vára 
7. Bazalttufa 
8. Az északi lejtők erdei 
9. Az erdők állatvilága

PROGRAMOK 2022-ben

Somlói Éjszakai Pincetúra 47 pincészet boraival

A Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg az idei évtől a Somlói Éjszakai Pincetúrát, amely 30 helyszínen 47 pincészet boraival várja a vendégeket június közepén.

Soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendégpincészetek a június 18-i Somlói Éjszakai Pincetúrán - közölték az MTI-vel a szervezők.

A pincetúra "alulról jövő" kezdeményezés: 2013-ban somlói önkéntesek szervezték meg először, és a mai napig a somlói borászok és gazdálkodók finanszírozzák és tartják életben a régió legnagyobb szabadtéri borszakmai eseményét.

A Somló-hegy pincészetei idén az ország más vulkanikus termőterületeiről is vendégül látnak borászokat, így összesen csaknem ötven termelő borait kóstolhatják a látogatók, a Somló mellett az Észak-Balaton vulkanikus hegyeiről, Tokajból, a Mátrából, a Bükkből és Egerből.

A pincetúra időpontja a nyári napfordulóhoz kötődik, és szorosan kapcsolódik a helyi, Szent Iván-éji tűzgyújtás tradícióihoz.

Ettől az évtől azonban a hagyományosan a szombat esti tábortűzgyújtással kezdődő rendezvényt kétnapos kulturális esemény előzi meg.

A hagyományteremtő szándékkal elindított Somló Fesztivál június 17-től két nappalon és egy éjszakán át a Somló teljes területén kulturális, geológiai, kézműves, családi, művészeti és boros programokkal várja az érdeklődőket - áll a közleményben.

Tartomány:Veszprém
Cím:Somlóvásárhely
GPS: 47° 7′ 19.5006″, 17° 23′ 8.53116″

Még nem érkezett hozzászólás!