» Magyarország

» Magyarország » Komárom-Esztergom » Vértes


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A múzeumban az eredeti állapotban megtartott szállítóakna, a kötélpálya csillefeladó állomással és a földalatti bányamakett, illetve a szabadtéri kiállítótér gépei és az egykori felolvasóban megépített bányászattörténeti kiállítás nyújt betekintést a korszak szénbányászatába.

A monumentális bányagépek szabadtéren tekinthetők meg, egyes berendezéseket be is lehet indítani. Az országban egyedül itt látható egy bányamentővé átépített, orosz GAZ 66-os teherautó, melyből 14 példány került különböző bányákhoz, közülük az oroszlányi maradt meg a legjobb állapotban.

Interaktív tárlat és új kiállítótér kialakításával 2020-ban megkezdődött a volt XX-as akna eredeti környezetében lévő Oroszlányi Bányászati Múzeum felújítása.

A fejlesztés során új fogadóépületet emelnek, valamint időszakos kiállítócsarnokká alakítják az egykori akna jelenleg funkció nélküli kompresszorházát.

A múzeum két legnagyobb helyiségébe megújuló energiával működő központi fűtést szerelnek, így az intézmény egész évben látogatható lesz. A tárlat egyik különlegessége a felújított teherfelvonó aknagépház lesz, amellyel a bányatechnológia monumentalitását lehet érzékeltetni.

A létesítménytől irányfénnyel ellátott, lovas és kerékpáros közlekedésre alkalmas utat építenek ki a majki kamalduli remeteségig.

Tartomány:Komárom-Esztergom
Cím:Majkpuszta
GPS: 47° 30′ 5.202″, 18° 20′ 27.816″

Még nem érkezett hozzászólás!