» Magyarország

» Magyarország » Pest » Börzsöny


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nyolc kilométeren keresztül szeli át az erdőt Magyarország egyetlen csúcsfordítós vasútvonala Nagybörzsönytől Nagyirtásig.

A nagybörzsönyi végállomáson hajtányozhatunk is egyet.

2020 szeptemberétől az Ipoly Erdő Zrt. által működtetett kisvasút is csatlakozott a Kajla programhoz, így a Dunakanyarban a Kajla kisvasúttal találkozhatnak a családok. A Szob-Márianosztra-Nagyirtáspuszta-Nagybörzsöny útvonalon közlekedő új Kajla kisvasút szeptembertől szombaton és vasárnap, a nyári időszaktól pedig majd csütörtöktől vasárnapig vehető igénybe.


Középkori Szent István-templom Nagybörzsönyben

A dombtetőre épült templom egy része még a 13. század elején készült el, majd a tatárjárás után fejezték be a munkálatokat. Az épület köré jóval később, a 17. században épült magas kőfal, így maradt az évszázadok alatt teljesen ép állapotban, még a törökök sem bántották.

Jelentősen soha nem alakították át, így őrzi a korabeli, román stílus jegyeit. Erre utalnak a hatalmas ikerablakok, a félköríves tölcsérablakok és bejárat is. Külsejét faragott kőfejek díszítik, ami a legenda szerint a tatárjáráskor legyőzött pogányok arcképeinek mása. A belseje teljesen egyszerű, a falakon pedig korabeli freskómaradványokat fedezhetünk fel.

Hétfő és kedd kivételével 10 óra és 16 óra között megtekinthető.

A Nagybörzsöny határában álló Szent István templom kihagyhatatlan látnivaló. A román stílusú Árpád-kori templom hazánk egyik legszebb állapotban megmaradt műemléke. A templom parkolójából indul a Nagybörzsönyi Kisvasút Tanösvény, amelyet végigjárva megismerheted a település és az erdei vasút kapcsolatát.

Tartomány:Pest
Cím:Nagybörzsöny
GPS: 47° 56′ 9.61332″, 18° 49′ 27.7914″

Még nem érkezett hozzászólás!