» Magyarország

» Magyarország » Pest » Dunakanyar


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A szabadstrand Kisoroszinál, a Szentendrei-sziget északi végénél található.

A Szigetcsúcson lévő, bő 20 hektáros nyárfás-füzes, galériaerdős terület, ahol alacsonyabb vízállás esetén terjedelmes kavicspadok nyílnak meg.

A közeli Rácz-kert büfében megváltott jegy után gyakorlatilag vadkempinges körülmények között lehet sátrazni, akár tíz méterre a vízparttól.

Majdnem 400 millióból tervezték fejleszteni a részben Natura 2000-es területen fekvő Kisoroszi Szigetcsúcsot. A tervek között szerepelt többek között az utak leaszfaltozása, de az illemhelyek számának növelése is. A természetet féltők tiltakoztak, sokan a terület nomád jellegének elvesztésétől féltek.

Megmenekült a természetromboló beruházástól a Szigetcsúcs, miután védett természeti területté nyilvánítják és az ott tervezett beruházást leállítják.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park 1997-es megalakításakor elkövetett adminisztrációs hiba miatt a Szentendrei-sziget északi csúcsát érintő területet nem nyilvánították védetté. Így ott a nemzeti park nem érvényesíthette maradéktalanul a táj- és természetvédelmi szempontokat.
   
A természetvédelmi besorolást módosító rendelet lehetőséget ad a korábban kiadott hatósági engedélyek szakmai felülvizsgálatára és a beruházás leállítására. Így a rendelet módosításának hatályba lépésével a Szigetcsúcs természetvédelmi státusza jogilag egyértelműen megalapozottá válik.

Tartomány:Pest
Település:Kisoroszi
Cím:Kisoroszi Szigetcsúcs
GPS: 47° 48′ 21.67992″, 18° 59′ 6.005″

Még nem érkezett hozzászólás!