» Magyarország

» Magyarország » Budapest


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Hajógyári-sziget Budapest kedvelt pihenőövezete.

Sportpark

A parkterület aktív rekreációs lehetőségét bővítve egy gumiburkolatos sportpálya, két gyepes röplabdapálya, pingpongasztal, fitnesz tér, valamint burkolt és gyepes pihenőterek kerültek kialakításra, mindezt egy többszintes növényállománnyal ellátott pihenőparki környezetben. A bejárati útvonalak mentén burkolt pihenőhelyek kerültek kialakításra, utcabútorokkal, valamint ivókúttal és illemhellyel, továbbá padok, hulladékgyűjtők, kerékpártárolók is telepítésre kerültek.

A park központi részében egy ivókutat, illetve egy okos oszlopot is kialakítottak, amely wifi jelet sugároz a területen. A multifunkciós sportpálya mellett pedig egy teljesen automatizált illemhelyet is létesítettek, pelenkázóval.

Csúszdapark

A szigetre vezető hídtól nem messze található a nagy csúszdapark.

Hadrianus-palota

A szigeten egykor a római kori Hadrianus-palota állt. 

Hadrianus 106-ban lett az akkor megalakított Pannonia Inferior tartomány helytartója, majd 117-ben vette át a hódításai csúcsán járó, Britanniától Mezopotámiáig terjedő Római Birodalom vezetését Traianustól.

Politikája gyökeresen eltért Traianusétól: több frissen meghódított területet feladott, hogy észszerűen védhető határokat alakítson ki. A veszélyesebb területeken komoly határvédelmet is kiépített, a leghíresebb ilyen építmény a Britanniában máig fennmaradt Hadrianus-fal.

Hadrianus beutazta egész birodalmát, közben azonban Rómában is intenzíven építkezett, uralkodása alatt emelték például a Pantheónt. A 138-ban elhunyt császár hamvait a ma Angyalvárként ismert hatalmas síremlékben temették el.

Aquincum nagyon sokat köszönhetett Hadrianusnak, nemcsak azért, mert ő volt a kettéosztott provincia első helytartója, hanem mert uralkodása alatt indult meg a település gyors fejlődése, városi rangot is ekkor kapott Aquincum.

ESEMÉNYEK A SZIGETEN

Gyerek Sziget 2022-ben

Két év kihagyás után a pünkösdi hétvégén, június 4-6-án, majd a következő két hétvégén újra megrendezik a Generali Gyerek Szigetet a megszokott helyen, az óbudai Hajógyári-szigeten.

Az ország egyik legnagyobb, ingyenes családi rendezvényének idei első alkalmán a nagyszínpadon mások mellett Halász Judit, az Alma együttes és a Veronaki lép fel, emellett lesz kézműveskedés, bohócok, Braille-írás-tanulás, kavicsszobrászat, szájjal-lábbal festés, társasjáték a zöld környezetben.

A Gyerek Szigeten számos új, ismeretlen dolgot lehet megtanulni, kipróbálni, de a gyerekek egymást és magukat is jobban megismerik, másként láthatják, megérthetik. A Nemadomfel! Parkban az lesz a fókuszban, miként kommunikáljunk egy siket társunkkal, kik a Down-szindrómás személyek, hogyan közlekednek a látássérültek, hogyan tudunk velük együttműködni, segíteni nekik. Az első hétvégén lehet kipróbálni, milyen lehet kezeink nélkül, szájjal vagy lábbal festeni, illetve jelnyelven is tanulhatunk.

A logikai és társasjátékok rajongóit a modern társasjátékok világa várja, kipróbálhatják a díjnyertes játékokat és lesz Retró videojáték sátor is.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sátrában különböző madárfészkek, tojások, madárköpet tekinthető meg, másutt zsonglőrködni lehet, a Generali Sportparkban falra mászni vagy ugrálni van lehetőség.

Részletek a www.gyereksziget.hu oldalon olvasgatók.

Sziget

A pandémia miatti két év kihagyás után visszatérő Szigeten augusztus 10-től 15-ig koncertet ad például Dua Lipa, Justin Bieber, az Arctic Monkeys, a Tame Impala, Calvin Harris, a Kings of Leon, a friss Grammy-díjas ausztrál Rüfüs du Sol és Stromae. Számos programhelyszín más helyen várja a látogatókat, és lesznek újak is.

Nem lesz mínusz egyedik és nulladik nap, ugyanakkor a hatnapos fesztivál valamennyi programhelyszíne végig aktív lesz.

A beléptetési rendszer a K híd belső oldalára kerül át és újratervezték a belső forgalmat is, a távozáskor a lehető legbiztonságosabb módon oldják meg a forgalomirányítást. A Buda felé eső oldal természetvédelmi területét idén lezárják a vendégek elől.

52 országból érkeznek fellépők, mintegy ezer program lesz. Marad a Sziget zöldügyi elkötelezettsége, tovább javul a hulladékgazdálkodás, csökken a környezeti teher, és telepíteni kezdenek egy széndioxid-kompenzációs erdőt.

A FreeDome (korábban A38) sátorban például Caribou, Jungle, a Fontaines DC vagy Princess Nokai ad koncertet, az elektronikus zene két fő állomása a Samsung Colosseum és a Party Aréna, utóbbi a hivatalos nyitóbuli helyszíne lesz a holland Q-Dance-szel, illetve a záróbulijé is az Elrow-val.

Két nagyszínpados koncert között ismét lesz Love Revolution Special-program, amelynek keretében performanszok, előadások láthatók és hallhatók: Boyan Slat az óceánok vizének megtisztításáról beszél, énekel a Superar gyerekkórus, a zárónapon a katalán Kamchatka társulat a menekültek problémáira hívja fel a figyelmet.

Új színpad lesz a dropYard (a hiphop, a break és az urban style helyszíne), az Európa Színpadon a feltörekvő zenekarok lépnek fel, világzene pedig a Global Village-ben lesz hallható: az itteni fellépők között lesz mások mellett az Amsterdam Klezmer Band, a Volosi, Mamani Keita, de naponta kétszer itt lesz látható a vietnámi vízi bábszínház műsora is.

A tánc- és színházprogram külső helyszíneken, két szabadtéri színpadon lesz elérhető, a Magic Mirror sátor számos különleges produkciója között lesz Scott Maidment Szigetre készült show-ja, a Nagy Utcaszínház előadásait esténként a katalán Sacue társulat adja.

A programban számos orosz fellépő lesz, közülük is kiemelkedik Nina Kraviz, aki a Samsung Colosseumban lép fel. A Sziget történetében először idén palesztin fellépő is lesz, a ramalláhi cirkusziskola csapata, amely a Cirque du Sziget helyszínen mutatja be előadását másik négy társulattal együtt.

Tartomány:Budapest
Cím:Hajógyári-sziget
GPS: 47° 32′ 37.65696″, 19° 2′ 56.54976″

Még nem érkezett hozzászólás!