» Magyarország

» Magyarország » Jász-Nagykun-Szolnok

Hadijáték az 1849-es szolnoki csata emlékére

2022. március 5.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Több nemzet katonái, lovas huszárok, gyalogság, tüzérek csapnak össze az ország egyik legnagyobb létszámú hadijátékán, amellyel az 1849-es csatára emlékeznek Szolnokon, 2022. március 5-én. Friss! Nem tartják meg a szolnoki hadijátékot szombaton!!

Nem tartják meg a "szolnoki csatát", az ország egyik legnagyobb létszámú hadijátékát március 5-én.

A döntést azzal indokolták, hogy ebben a helyzetben, amikor Szolnoktól pár száz kilométerre az emberek élete a tét, amikor menekültek tízezrei lépik át naponta a magyar határt, nem tarthatnak meg egy hadijátékot, amely bár "szelíd formában", de mégis a harcról szól.


A 173 éve történt ütközetre emlékezve a hadijátékot 26. alkalommal rendezik meg.

Az idei hadijátékon 12 lovas, több mint 200 hagyományőrző - köztük cseh, lengyel, osztrák - katona és 8 ágyú vonul fel.

A hadijáték a Tiszavirág gyaloghíd és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság közötti árterületen, rossz idő, magas vízállás esetén a Kossuth téren lesz.

1849. március 5-én a szolnoki csata a dicsőséges tavaszi hadjárat kezdetét jelentette, mivel így a Tisza valamennyi átkelője magyar kézre jutott és ez lehetővé tette a csapatok gyors átcsoportosítását.

1849. március első napjaiban a császáriak megszállása alatt volt Szolnok. A haditerv úgy szólt, hogy Vécsey Károly gróf Szanda felől színlelt támadással magára vonja a császáriak figyelmét, ez alatt Damjanich János tábornok serege Cibakházánál átkel a Tiszán, és lopva megközelíti Szolnokot. A haditerv bevált, bár nem úgy, ahogy eredetileg tervezték.

A szolnoki csata fényes győzelemmel ért véget; a császári hadvezetés katasztrófaként értékelte a csatát, mert az ellenfél részéről ilyen összehangolt támadásra nem volt példa korábban.

Tartomány:Jász-Nagykun-Szolnok
Település:Szolnok
GPS: 47° 10′ 31.37988″, 20° 11′ 40.66044″
Időpont:2022. március 5.

Még nem érkezett hozzászólás!