» Magyarország

» Magyarország » Pest


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Gödöllő rengeteg történelmi jelentőségű épületet rejt. Kihagyhatatlan a pompázatos, barokk stílusban épült királyi palota, de a helyi vadasparkot is érdemes meglátogatni.

A gödöllői királyi kastély Magyarország egyik legcsodálatosabb kastélya, már csak mérete miatt is. Ez ugyanis a világ egyik legnagyobb barokk kastélya. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején ez volt Erzsébet királyné (Sissi) nyári rezidenciája. Sissi nagyon szerette ezt a helyet, és mint köztudott, a magyarok is örökre a szívükbe zárták a királynét.

Gödöllői Királyi Kastély. Grassalkovich Antal Mária Terézia kedvenc nemesura volt. 1745-ben építtette meg a pompás barokk kastélyt és a birtokot, mely később Ferenc József és Erzsébet királyné nyári rezidenciája lett. A lakosztályokban rendezett kiállításokon megismerkedhetünk az impozáns múlttal.

Szecessziós Művésztelep. Gödöllőn különleges élmény az ország egyetlen szecessziós művésztelepe, amelyet Körösfői-Kriesch Aladár hozott létre 1901-ben. A művészkolónia munkáit a Gödöllői Városi Múzeumban, egykori otthonait az alapítóról elnevezett utcában vehetjük szemügyre.

Gödöllői Városi Múzeum. A szépen felújított Hamvay-kúriában mozit és múzeumot is kialakítottak. Betekinthetünk az országos cserkészgyűjteménybe, valamint a város és a legendás gödöllői művésztelep történetébe is. 

Gödöllői Iparművészeti Műhely. Az európai hírű szecessziós művészcsoport, a gödöllői művésztelep hagyományait folytatja a GIM-ház, ahol az alkotómunka mellett kiállításokat is szerveznek. Hangulatos művészkertje miatt is érdemes felkeresni. 

Királyi Váró. Sisi és Ferenc József divatos nyaralóhellyé tette Gödöllőt, és ők is vasúton érkeztek ide. Neoreneszánsz stílusú Királyi Várójukat az 1882-es eredeti tervek szerint újították fel, ma közlekedéstörténeti, valamint a királyi család kultuszára koncentráló kiállításokat tekinthetünk meg itt. 

Szent István Egyetem. Egy külön világba csöppenünk az egyetemi campuson, ahol botanikus kertet és egy mezőgazdasági szakmúzeumot is találunk. Érdemes bekukkantani az egyetem aulájába, melyet Amerigo Tot egyik leghíresebb domborműve díszít. 


Tudatos Turista

A gödöllői egyetemet tulajdonló alapítványé lett a Grassalkovich-kastély

2021. február 1.-től a gödöllői központú Szent István Egyetem (SZIE) is egy vagyonkezelő alapítványhoz került az eddigi állami fenntartás helyett, amelyet Csányi Sándor vezet, és a kuratóriumában több fideszes kormánytag, pl. Lázár János is helyet foglal. Ezzel párhuzamosan a SZIE agrártudományi monstrummá alakult. A brutális leépítésekre szoruló Egyetem új nevet is kapott, már Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek hívják.

Az erről szóló kormánydöntésben, hogy az egyetem mellett az újonnan létrejövő alapítványhoz került a Gödöllői Királyi Kastélyt működtető gazdasági társaságban meglévő 84,2 százalékos állami tulajdoni hányad is.

Ezzel gyakorlatilag magánkézbe került az ország egyik legszebb kastélya, hisz az egyetemfenntartó vagyonkezelő alapítványok által kezelt pénz a veszélyhelyzet alatt véghezvitt alkotmánymódosításnak köszönhetően már nem számít közpénznek.

Tartomány:Pest
Település:Gödöllő
GPS: 47° 36′ 19.03356″, 19° 21′ 12.6666″

Még nem érkezett hozzászólás!