» Magyarország

» Magyarország » Fejér » Vértes


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Fejér megye egyetlen középkori várát 1299-ben említették először a források.

A szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos, nehezen megközelíthető dombon magasodó erődítmény az 1320-as évek közepéig a Csák család birtokában volt, azt követően I. Károly tulajdonába került. Többször cserélt gazdát: a Rozgonyi család, később Kanizsai László, Nádasdy Tamás birtokolta, bővítette, erősítette.

A vár 1543-ban török kézre került, felszabadítására 1687 októberéig kellett várni. Feltehetően a 18. század végéig még gondoskodtak a fenntartásáról, neve és leírása ugyanis szerepel Bél Mátyás krónikájában, s egy akkoriban készült alaprajz is két ép védőtoronnyal ábrázolja.

Ezt követően folyamatosan romlott az állaga, a vár az 1990-es évekre végveszélybe került. Felverte a gyom, falai, bástyái olyannyira balesetveszélyessé váltak, hogy be kellett tiltani a látogatását. 1995-ben alakult meg a Csókakői Várbarátok Társasága, amely társadalmi munkával, tagdíjak és adakozások segítségével elkezdte megmenteni a várromot. Erőfeszítéseik révén a terület nagy részének régészeti feltárása megtörtént, helyreállították a vár egy részét is.

A vár felújításakor elkészült a felvonó híddal, rostéllyal, kapuszárnyakkal ellátott kaputorony, valamint a hozzá kapcsolódó délnyugati várfalszakasz pártázattal, fa gyilokjáró folyosóval és feljáróval. 

2017-től kezdődően a Nemzeti Várprogram keretén belül kezdték el ismét felújítani, ennek köszönheti mai pompáját. A szándékosan kontrasztos anyaghasználatnak köszönhetően jól elválnak egymástól a vár eredeti és hozzáépített részei.

A vár meghódítása igazi kaland, hiszen a várhegyre csak nyugati irányból lehetséges feljutni, ugyanis a többi irányból meredek szakadék tátong a vár körül. A vár legfelső fokát elérve pedig lenyűgöző panoráma tárul elénk.

A vár ingyenes látogatható!

Tartomány:Fejér
Cím:Csókakő
GPS: 47° 21′ 23.00256″, 18° 16′ 32.80476″

Még nem érkezett hozzászólás!