» Magyarország

» Magyarország » Nógrád » Cserhát


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Csesztve látnivalói.

Madách Imre Emlékház

Magyarország egyetlen Madách-emlékhely, a csesztvei Madách Imre Emlékház.

1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott Csesztvén. Itt élte házassága első, boldog éveit Fráter Erzsébettel, itt születtek meg a gyermekei, a csesztvei időszakban tevékeny részese volt Nógrád politikai életének.

Innen hurcolták börtönbe 1852 nyarán, amiért Kossuth Lajos titkárát bújtatta. Csesztvén fogadta a Tragédia felfedezőjét, Arany Jánost is.

A csesztvei kúria 1964-ben kapott múzeumi funkciót. 2012 őszén felújították, és akkor nyitottak új állandó kiállítást, a rekonstruált szalonban Madách Imre és Fráter Erzsébet öltözékeit is láthatják a látogatók.

A kiállítás a Madách Imre és Az ember tragédiája - Az emberiség haladt, ha az egyén nem vette is észre címet viseli. Betekintést ad a tárlat a 19. század közepi életbe, rekonstruált szalont láthat a látogató, Madách Imre és felesége, Fráter Erzsébet öltözékeit. Bemutatják a költő-író életútját az életműre, a Tragédiára koncentrálva, modern technikai eszközök felhasználásával. Kivetítőn filmeket, mp3 lejátszón rádiójátékokat, érintőképernyős monitoron Az ember tragédiája 1969 és 2011 közötti filmes és színházi feldolgozásait, valamint a kéziratos oldalakat is megnézhetik a Csesztvére látogatók.

Kialakítottak egy színpadot is, amelyet az emlékmúzeumban lévő kosztümök felhasználásával élővé tehetnek a fiatalok.

Árpád-kori templom

1212-ben felszentelt Árpád-kori templom. Az eredetileg román stílusban épült szentély kora gótikus stílusjegyeket egyaránt visel. A századok során többször is elpusztult, de a falak megőrizték a templom eredeti jellegét, amit 1757-ben barokk toronnyal egészítettek ki. Az évszázadok viszontagságait követően az új oltárba beépítették a középkori oltárasztal egy darabját, a kőből faragott keresztelőmedence azonban a templom építésével egykorú.

Kirándulóhelyek

Csillagösvény-tanösvény, Kövecses-hegyi Csillagösvény

Teréz kilátó a Kövecses-hegyen

Tartomány:Nógrád
Cím:Csesztve
GPS: 48° 0′ 51.72192″, 19° 16′ 39.27648″

Még nem érkezett hozzászólás!