» Magyarország

» Magyarország » Zala » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Balatongyörök és környéke a balatoni régió egyik legszebb része.

Szépkilátó

A Balaton legszebb panorámáját nyújtó Szépkilátó Balatongyörök keleti szélén a Szigligeti-öbölre néz. 

A Szépkilátó a nevét 1855-ben kapta Eötvös Károly írótól, nem épített kilátó, mégis hihetetlen szépségben lehet részünk.

Elénk tárul a magyar tenger kéksége, egyik oldalról a tanúhegyekkel, a másik oldalon a fonyódi dombokkal. Látszik a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp, a Somló-hegy, a Kis-Somló és a Ság-hegy.

A terület tulajdonképpen egy pihenőhely a 71-es főút mellett padokkal, fákkal, kis tisztással. Sétányán végighaladva eljuthatunk a Római-forráshoz, ami a kilátó aljában található. Elnevezése eredetére utal, hogy a római kor idején ez a forrás látta el vízzel az itt álló villát és a hozzá kapcsolódó fürdőt. Most is csordogál, a csodás kilátás után érdemes felkeresni.

Az itt található Kneipp vizes taposónál a látogatók megtapasztalhatják a hidroterápia jótékony hatásait.

Római-forrás

A forrás a Szépkilátó aljában található. Az 1940-es évek során feltárt kis római fürdőt látta el egykor vízzel.

Pele-tanösvény

Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Balatongyörök és Balatonederics között több rövidebb és hosszabb körútból álló 8.5 km hosszú 38 állomásból álló tanösvény kifejezetten a gyermekek részére ajánlott. A térség erdei élőhelyeinek természeti értékeinek megismertetésére Pele Urat, a nagy pelét hívják segítségül, aki amellett, hogy kis unokájából igyekszik rendes pelét faragni, és szeretné őt a peleélet rögös útján elindítani, számukra is felfedi kedves erdejének megannyi apró titkát. A tanösvény a térség ismert látogatóhelyeiről (Afrika múzeum, Szépkilátó, Balatonederics, Balatongyörök-Bélap-völgy) közelíthető meg.

Római katolikus templom

1831–1833 között épült. Az épület műemlék, klasszicista stílusú. Kertjében sírkövek láthatók, előtte pedig egy 1848-as kőkereszt.

Strand

A balatongyöröki strand vize kiváló minőségű, minden évben a legjobbaknak járó kékhullám zászló kitüntetéssel díjazott. 2018-ban a Balaton “Legzöldebb” Strandja Balatongyörök Községi strandja lett, amelynek kiválasztásakor a bírálati szempontok között volt egyebek között a környezeti nevelés, a takarékos vízhasználat, a megújuló energia használata, a kerékpáros megközelíthetőség, az állatvédelem és a helyi termékek forgalmazása. Badacsonyi panoráma: a tanúhegyek és a Szigligeti-öböl a várral fantasztikus panorámával örvendeztetik meg az itt fürdőzőket.

Kneipp-pontok

A balatongyöröki Kneipp Élménysétányon megtalálhatóak Sebastian Kneipp módszerének elemei. A Csónakháztól indulva, először a vizes és száraz taposót vehetjük igénybe, majd a sétányon haladva gyógynövényszigeteket láthatunk, a testi-lelki-szellemi egyensúly kialakítására pedig meditációs padokat találunk. A sétány végén, egy gyermek és egy felnőtt játszótér kapott helyet, ahol a testmozgást részesíthetjük előnyben. Mindezt közvetlenül a Balaton partján tehetjük meg. Egy Kneipp vizes taposó a Szépkilátónál is található.

Batsányi-kilátó

Ha igazán csodálatos balatoni panorámát szeretnénk látni, a Balatongyörök feletti Pap-hegy csúcsán, az úgynevezett Boncsostetőn álló, ismert költő után elnevezett Batsányi-kilátót érdemes felkeresni. A fatorony három szintes, lapos sátortetős.

A 448 méter magas tetőn található, szabadon látogatható, 2014-ben újjáépített toronyból hihetetlen a látvány a Szigligeti-öböl felé, s mögötte felsejlenek a tanúhegyek is, a Szent-György hegy, a Gulács furcsa kúpja, Szigliget, és jobbra a Badacsony. Sőt! Tiszta, páramentes időben a Szent György hegy mellett Tapolca jellegzetes emeletesházait, az y-házakat is látni lehet.

A Balaton felé fordulva megpillanthatjuk a közelben található, hasonlóan csodás panorámával rendelkező Bél Mátyás kilátót is.

A kilátó Balatongyörök felől S, S+, majd S háromszög turistajelzést követve közelíthető meg.

 
Tartomány:Zala
Cím:Balatongyörök
GPS: 46° 45′ 33.4584″, 17° 21′ 7.04628″

Még nem érkezett hozzászólás!