» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A szobrot az Egyesült Államok adta Franciaországnak a francia forradalom századik évfordulója alkalmából.

A negyedakkora másolat az Île aux Cygnes déli végén áll, egy mesterséges szigeten, amelyet 1827-ben építettek a Szajnában, hogy elválasszák a folyó forgalmát a forgalmas Grenelle kikötőjétől. Idővel egy fákkal szegélyezett sétányt építettek, amely a sziget teljes 850 méteres hosszán végigfut. Három hidat építettek a szigeten keresztül, hogy összekapcsolják a 15. és 16. kerületet. Az Île aux Cygnes Párizs harmadik legnagyobb szigete.

A szobrot 1889-ben a párizsi amerikai közösség adományozta Párizs városának a francia forradalom századik évfordulója alkalmából. Július negyedikén avatták fel, nem pedig a Bastille-napon (amely mindössze tíz nappal később volt). Az igazsághoz tartozik, hogy a felavatáson Marie François Sadi Carnot francia elnök volt jelen, akinek valószínűleg más dolga volt a Bastille-napon (a szobor tábláján 1776. július 4. helyett 1789. július 14. szerepel). Az ajándékkal a Franciaország és az Egyesült Államok közötti, történelmileg szoros köteléket akarták kiemelni, és megerősíteni a két nemzet elkötelezettségét a köztársasági eszmény mellett.

A Pont de Grenelle-i Szabadság-szobrot mintegy három évvel a New York-i Szabadság-szobor után állították fel, és valójában eredetileg az egyik munkamodell volt, amelyet az "igazi" szobor megépítésének előkészítése közben készítettek.

A szoborhoz a Pont de Grenelle vagy a Pont de Bir-Hakeim hídon keresztül lehet feljutni, mindkettő az Île aux Cygnes-t keresztezi.

Bár nem ez az egyetlen Szabadság-szobor másolat Párizsban - a Musée d'Orsay és a Musée des Arts et Métiers is rendelkezik saját másolattal -, ez az egyetlen párizsi Szabadság-szobor másolat, amely szerepelt a National Treasure: Book of Secrets (A nemzet aranya: Titkok könyve) című filmben.

Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
Cím:Pont de Grenelle
GPS: 48° 51′ 1.03932″, 2° 16′ 48.29534″

Még nem érkezett hozzászólás!