» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A katedrálist a Da Vinci kód tette híressé.

A Saint-Sulpice katedrálist a párizsiak és a turisták nem nagyon szeretik, gyakran nevezik csúnyának és dísztelennek. 2011-ben az épületet nagyszabású restaurációnak vetették alá, miután az oxidáció és a környezetszennyezés nagyban megrongálta. A 28 millió euróba kerülő munka visszaadta az épület fiatalkori énjét.

2003-ban a Da Vinci kód adta vissza a Saint-Sulpice hírnevét. A könyvvel ellentétben azonban a katedrálisban látható vonal sose szolgált a 0 fok jelölésére. A valódi meridián a párizsi csillagvizsgálón haladt át.

 Az azonban igaz, hogy a Saint-Sulpice valóban őriz egy igazán különleges dolgot: egy 18. századi gnomon-t. De mi az a gnomon?

A “gnomon” görög szó, amely „a tudás eszközét” jelenti. Valójában ez egy egyszerű mérőszerszám, amelyet 1727-ben állítottak fel a Saint-Sulpice-ben, hogy meghatározzák, melyik napra esik húsvét (a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap).

Az építés során emelték a 10,72 m magas márványoszlopot a templom kereszthajójának északi oldalában. Az obeliszk lábánál egy meridián kezdődik, amelyet sárgaréz rudakból készítettek el a katedrális kövezete közé ékelve. A déli oldal üvegablakában 24,54 méter magasan pedig egy lencsét helyeztek el. A lencsén átsütő sugarak vagy az obeliszkre vagy a meridiánra esnek: „A” és „C” esetben a téli illetve nyári napforduló dátumát lehet meghatározni, „B” esetben az őszi és tavaszi napéjegyenlőséget.

A templom számára festette Delacroix Mihály arkangyalt, Jákob küzdelmét az angyallal, valamint Héliodóroszt ábrázoló faliképeket.

Charles-Louis Montesquieu-t 1755-ben a templom Sainte-Genevieve kápolnájában temették el.

Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
GPS: 48° 51′ 23.8104″, 2° 21′ 7.99884″

Még nem érkezett hozzászólás!