» Franciaország

» Franciaország » Pays de la Loire » Bretagne


Nantes egyike a legszebb városoknak Franciaországban, Bretagne történelmi fővárosa napjaink egyik legdinamikusabb francia városa.

 

Nantes történelméből

Bretagne-i Anna 1477. január 25-én született Nantes-ban, II. Ferenc herceg és Foix-i Margit gyermekeként. Bretagne ekkoriban egy kvázi független hercegség volt, és az is szándékozott maradni. A házasságból két lány született, és amikor Ferenc herceg meghalt, Anna tizenegy évesen hercegnőként kezdte meg uralkodását, egyúttal nagyon gazdag gyermekként ki volt szolgáltatva mások érdekeinek. Rengeteg király akarta őt hitvesül, és többször is el volt jegyezve, többek között Eduárd walesi herceghez, akitől nagybátyja, III. Richárd orozta el a trónt, és aki ezután eltűnt.

1490-ben, 13 évesen távházasságban hozzáment I. Miksa osztrák főherceghez, későbbi német-római császárhoz, hogy ezzel erősítse Bretagne függetlenségét. VII. Károly francia király azonban ezt provokációnak tekintette, és lerohanta Bretagne-t. Két évvel később Anna hozzáment VII. Károlyhoz, és ezzel Franciaország királynéjává koronázták. Részben amiatt, hogy Károly nem tartotta tiszteletben Anna Bretagne autonómiájával kapcsolatos kívánságait, kettejük házassága nem volt boldog. VII. Károly 1498-ban meghalt egy balesetben, amikor Anna huszonegy éves volt. Az új király, VII. Károly unokatestvére, XII. Lajos érvényteleníttette a pápával házasságát, hogy elvehesse Annát. Anna beleegyezett, de kitartott amellett, hogy férje ismerje el őt, mint Bretagne hercegnőjét. Ez a házasság boldogabb volt, és két lány született belőle. Anna közben buzgón intézte saját maga Bretagne kormányzását.

Anna királynét egyszerre írták le jámborként és forrófejűként. Rendkívül intelligens volt, és a művészetek mecénása. Lehetséges, hogy a híres Unikornis-kárpitokat, amelyek ma a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumhoz tartozó Cloisters Museumban vannak kiállítva, ő finanszírozta. Amikor 1514-ben meghalt, XII. Lajos mély gyászba merült, nem sokkal később azonban elvette Tudor Mária hercegnőt, VIII. Henrik angol király tizennyolc éves lányát.

A szív a testtől külön való eltemetése nem volt szokatlan a középkori Franciaországban. Az ereklyetartót 1514-ben készítették, és a 16. századi fémmegmunkálás mesterművének számít. Egy ideig Anna szüleinek sírjánál tartották a nantes-i karmelita kolostor kápolnájában. A francia forradalom idején majdnem beolvasztották, de ettől végül megmenekült. 

Tartomány:Pays de la Loire
Település:Nantes
GPS: 47° 13′ 6.1356″, -1° 33′ 13.0356″
Honlap: https://www.nantes-tourisme.com/fr