» Franciaország

» Franciaország » Auvergne-Rhône-Alpes » Francia Alpok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Chamonix a Mont-Blanc (4810 m) lábánál, kivételes természeti környezetben fekvő hegyvidéki város. Itt rendezték az első téli olimpiát 1924-ben.

A világ legmagasabb múzeuma, Európa legmagasabb drótkötélpályája és vasútja, Franciaország legnagyobb gleccsere és olyan látványos hóhelyszínek, amelyek akár egy Bond-filmben is szerepelhetnének, csak néhány ok a sok közül, amiért érdemes Chamonix-t választani a következő úticélnak.

A franciaországi Chamonix-Mont-Blanc városa elég erősen a turizmusra, ezen belül is a hegymászókra támaszkodik – nem is csoda, hiszen itt van az Alpok legmagasabb hegye.

A Mont Blanc kultusza 1741-ben kezdődött, amikor is egy Richard Peacocke nevű angol utazó és honfitársa, William Windham elhatározták, hogy bejárják a környéket és a hegyet. Leírásuk nyomán egyre több ember zarándokolt el Európa tetejét látni, aztán megmászni is.

A hegy első megmászója egyike volt az alpinizmus klasszikus hőseinek: Jacques Balmat helyi hegyivezető először (1786. augusztus 8-án) Gabriel Michele Paccard nevű orvossal, majd egy év múlva Benedict Horace Saussure genfi természettudóssal jutott fel Európa legmagasabb pontjára.

A hegymászókon kívül híres emberek is egyre gyakrabban fordultak meg Chamonix völgyében, hogy feltekintsenek a Mont Blancra. Goethe 1797-ben járt itt, Shelley 1816-ban, Alexandre Dumas 1832-ben, de Liszt Ferenc is megfordult itt 1836-ban.

Az első téli olimpia

Chamonixban rendezték meg 1924 januárjában a Nemzetközi Sporthétnek induló első téli olimpiát. 16 nemzet (Ausztria, Belgium, Csehszlovákia, Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Jugoszlávia, Kanada, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Nagy-Brittania, Norvégia, Olaszország, Svájc, Svédország), kb. 250 sportolója vett részt, 9 szakágban és 16 versenyszámban: műkorcsolya, bob, jégkorong, északi összetett, gyorskorcsolya, sífutás, síugrás, curling (amit legközelebb csak 1998-ban rendeztek) és a bizarr nevű 'katonai síőrjárat', ami a mai biatlon elődjének tekinthető.

A legtöbb érem Norvégiáé lett 17 darabbal, megelőzve 6-tal főriválisát, Finnországot. Nagy-Britannia és Írország (akkor még egyben) és az USA 4-4 érmet vitt haza, bár az éremtáblázatban az amerikaiak jobb helyezést értek el, eggyel több ezüsttel.

Az első téli olimpia is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Chamonix azóta a hegyek országának fővárosává vált. Autentikus karakterét a történelmi- és kulturális gazdagsága, egyedülálló építészete adja.

Chamonix-ban különféle programok szórakoztatják az ide érkezőket, akik ráadásul számtalan sportolási lehetőség közül is választhatnak. Télen a síterepek változatossága, hóbiztossága és a hegycsúcsok szépsége teszi a világ egyik legjobb síterepévé.

Mont-Blanc 

Chamonix egyedülálló panorámát nyújt a Mont-Blanc hegységre. A természet szerelmeseit a világ minden tájáról ide vonzzák a különféle túralehetőségek, mint pl. az Európa legmagasabb drótkötélpályája, az Aiguille du Midi (3942m) és a Mer de Glace híres barlangja.

Globális felmelegedés

A hegycsúcsok állandó hótakarója és a gleccserek drámai mértékben húzódnak vissza, 1900 és 2012 között a gleccserek térfogata a felére csökkent, ráadásul úgy, hogy az 1980-as évektől komolyan felgyorsult az olvadásuk. A Charmonix fölötti Mer de Glace gleccser 40 métert húzódik vissza évente. A globális felmelegedéshez köthető az is, hogy egyre több a sziklaomlás a hegyeken, 2007 és 2015 között például összesen 550-et regisztráltak. Szakértők szerint azért növekszik a sziklaomlások száma, mert a repedésekben található, eddig folyamatosan fagyott víz most kiolvad, és ezzel meggyengíti a köveket. Ez volt az oka annak is, hogy a híres Bonatti-pillér leomlott: 2005-ben 265 000 köbméter kőzet zuhant a mélységbe, magával rántva a kőformációt is. A permafroszt eltűnésével egyre több ilyenre kell számítani.

Ez pedig azt is magával hozza, hogy a jól bevált turista- és mászóútvonalak életveszélyessé válnak, sorra módosítani vagy kiegészíteni kell őket, hogy biztonságosan lehessen végigmenni rajtuk. Ha valaki egy 1970-80-as évekbeli turistafüzetet szeretne használni az útjához, valószínűleg már fel sem fogja ismerni a tájat, és könnyen lehet, hogy veszélyes területekre téved. A helyi trekkingelő közösség szerint a turisták és hegymászók nem tehetnek mást, mint alkalmazkodnak: a mászók által használt kunyhókhoz vezető utakat is kiegészítik és biztonságosabbá teszik. A Conscrits kunyhóhoz például függőhidat kellett építeni, hogy megelőzzék a korábban használt, most már életveszélyes úton a baleseteket.

A nagyobb baj az, hogy a hegymászók hiába alkalmazkodnak, a felmelegedés nem áll meg: a klímaváltozás majdnem kétszer olyan gyorsan történik a hegységekben, mint a kisebb magasságokban, ezért ha szeretné még a hófödte Mont Blanc-t látni, lehet, hogy nagyon kell sietnie a túrával.

LÁTNIVALÓK

Hegyek

Chamonix völgyét délen a Mont Blanc – Nyugat-Európa legmagasabb hegye – északon pedig az Aiguilles Rouges uralja. 

Mont Blanc felvonók: részletek

Aguille du Midi: részletek

Mer de Glace: részletek

Glacier des Bossons: Felvonó: részletek

Le Brévent hegy: részletek

La Flégere hegy: részletek

Col de Balme: részletek

Les Grands Montets: részletek

Prarion hegy: részletek

Bellevue hegy: részletek

Múzeumok

Chalet du Glacier des Bossons részletek

Musée Alpin (Chamonix történetét bemutató múzeum): részletek

Musée des Cristaux (Kristálymúzeum): részletek

Espace Tairraz (Hegymászómúzeum): részletek

Espace mémoire Marcel Wibault (Marcel Wibault múzeum): részletek

Chalet de la Réserve des Aiguilles Rouges: részletek

Musée Montagnard: részletek

Masion de l'Alpage: részletek

Kaland

Tramway du Mont Blanc: részletek

Summer Pass: részletek

Jégkorcsolyapálya: részletek

Bob: részletek

Szabadidőpark: részletek

Accropark des Gaillands (kalandpark): részletek

Chamonix-i sétavonat: részlete

Chamonix-völgy települései

SERVOZ, a falusi építészetével és 23 falucskáival megnyitja a völgy kapuit.

LES HOUCHES, egy családi falusi üdülőhely, amely egy felejthetetlen panorámát nyújt az Aiguilles de Chamonix-ra.

ARGENTIÈRE, egy tipikus falu az északi részen.a völgy északi végén, számos jellegzetes régi épülettel. parasztházakkal és egy figyelemre méltó barokk templommal. és hagymás harangtornyával.

VALLORCINE, amely a hegyoldalban található. Svájc határán fekszik, különösen közel van a természethez, ideális mind a sportos, mind a szemlélődő nyaraláshoz.

Tartomány:Auvergne-Rhône-Alpes
Település:Chamonix
GPS: 45° 55′ 25.3092″, 6° 52′ 9.9588″

Még nem érkezett hozzászólás!