» Franciaország

» Franciaország » Provence-Alpes-Côte d'Azur » Provence


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A 14. században Avignon az itt működő pápai hatalom és a francia királyság közti küzdelem színtere volt. 1309-1376-ig a pápák fogságának színhelye.

A Rhône-parti egykori bíborosvárosban a pápák pompás palotákban éltek, a konyha, a művészet és a kultúra pedig új magasságokba emelkedett. Az egyetemi város büszkesége a Pápai Palota, amely erődítményre hasonlít a bástyáival. A falakon belül érezhetőek a 14. században itt zajló hatalmi harcok, amikor V. Kelemen pápa és utódai szembeszálltak a Vatikánnal, és Róma helyett Avignonban tartózkodtak. Nem messze innen találjuk a híres Pont Saint-Bénézet romjait - négy ív után az építmény hirtelen véget ér a folyó közepén. A Rocher des Doms sziklás fennsíkról, amelyen egy álomszerű parkot alakítottak ki, gyönyörű kilátás nyílik a hídra.

Avignon - a pápák rezidenciája

V. Kelemen pápa volt az, aki Avignonba helyezte át a pápák székhelyét, s aki megszüntette a templomos lovagok rendjét. 1305. június 5-én választották meg a 195. pápának. Az új pápa az itáliai zűrzavaros állapotokra hivatkozva nem utazott Rómába, így 1305. november 14-én Lyonban tették a fejére az elsőként általa viselt pápai hármas koronát, a tiarát. Kelemen pápa egyszer sem lépett Itália földjére, ahonnan az egész pápai Kúriát francia földre költöztette. Bordeaux-t, Poitiers-t és Toulouse-t is székhelyül választotta, végül 1309-ben a franciák befolyása alatt álló, de pápai hűbérbirtokként jegyzett Avignonban telepedett le, megkezdve a római katolikus egyházfők hét évtizedes ún. avignoni fogságát. 1308-ban pápai legátusként Magyarországra küldte Gentilis de Monteflorum bíborost, akinek közbenjárására 1308 novemberében az Anjou-házból származó Károly Róbertet koronázták magyar királlyá.

A templomos lovagok ügyében az egyházfő elvetette az uralkodóknak hitelező, nagy vagyonnal rendelkező lovagrend elleni vádakat, de IV. (Szép) Fülöp katonai erővel "jobb belátásra" bírta. V. Kelemen 1312. március 22-én hirdette ki Vox in excelsis kezdetű bulláját a rend megszüntetéséről, ebben rendelkezett arról is, hogy a lovagrend vagyona a johanniták kezébe kerüljön. A templomosok vagyonának jelentős részét végül Szép Fülöp kaparintotta meg, a rend vezetőit pedig máglyára vetették. A legenda szerint a templomosok nagymestere a máglyán megátkozta Fülöpöt, az ő kancellárját, Guillaume de Nogaret-t és Kelemen pápát, akik - ezért vagy másért - egy éven belül mindhárman meghaltak.

Pápai Palota

A pápák székhelye, a 14. század keresztény központja. Európa legnagyobb gótikus épülete. 1995 óta a pápai palota, Avignon történelmi központjával együtt az UNESCO Világörökség része. (részletek)

Avignoni híd

A híd a híres dalból, a 'Sur le pont d'Avignon'-ból ismert. 1995 óta a Világörökség része. (részletek)

Musée du Petit Palais du Avignon

A múzeumban Középkori és reneszánsz festményeket és szobrokat állítanak ki.

Az épület Arnaud de Via bíborosé volt, XXII. János pápa unokaöccsé. Halála után (1335) az avigoni Érseki Palota lett belőle. Később, a 15. században Julien de la Rovere érsek, a későbbi II. Gyula pápa újíttatta fe. (részletek)

Musée Louis Vouland

18. századi gyűjtemény, bútorok, ruhák, porcelánok, órák, festmények XV. és XVI. Lajos korából. (részletek)

Musée Angladon

A múzeumban Van Gogh, Picasso, Cézanne, Monet, Daumier, Degas, Sisley, Foujita, Modigliani és mások művei vannak kiállítva. (részletek)

Collection Lambert

Kortárs művészeti kiállítás. (részletek)

Természettudományi Múzeum Avignonban

Az avignoni múzeum az egyik legnagyobb természettudományi múzeum Franciaországban Párizson kívül. (részletek)

Musée Calvet

Szépművészeti és Régészeti Múzeum

Avignoni Fesztivál

Minden év július közepén a városban rendezik meg a híres színházi fesztivált. Az első színházi ünnepet a pápák városában még 1947-ben rendezte Jean Vilar, a híres színész-rendező. 

Tartomány:Provence-Alpes-Côte d'Azur
Település:Avignon
GPS: 43° 56′ 57.5412″, 4° 48′ 19.9008″
Honlap: http://www.avignon-tourisme.com/

Még nem érkezett hozzászólás!