» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Alsó-Ausztria


Alsó-Ausztria északnyugati része rideg szépségű, mégis különleges, elbűvölő táj, amely már ősidők óta határként szolgál.

Az idelátogatókat tűlevelű erdőkkel, érintetlen folyóvölgyekkel, pompás kolostorokkal, kastélyokkal, valamint középkori kisvárosokkal és várakkal fogadja. Helyenként még találkozhatunk az ősi kézművesség máshol már rég eltűnt, ritkaságnak számító maradványaival, vagy annak a titokzatosságnak a nyomaival, amelynek gyökerei a távoli, pogány múltban keresendők.

Kremstől valamivel keletre, a Kamp egyik oldalága mellett található egy 30 ha nagyságú angol kert közepén Schloß Grafenegg, az osztrák romantikus historizmus egyik legkiemelkedőbb műve, amely rendszeresen ad otthont kiállításoknak és koncerteknek. A kastélytól északra, egy nagykiterjedésű bortermő vidék szívében kezdődik a Kulturpark Kamptal. A festői szépségű és már a századforduló táján is kedvelt nyári üdülőhely völgyvidékéhez tartozó helységek 45 "pontban" mutatják be közösen a látogatóknak a térség sokszínű természet-, föld- és kultúrtörténeti különlegességeit.

Feltétlenül érdemes felkeresni: a "Loisium" nevű bor-élményvilágot Langenloisban.

A Waldviertel egykori stratégiai jelentőségéről tanúskodnak ma is várai, melyek közül itt két gyönyörűt emelnénk ki, az egyik Rappottenstein vára a Kamp felső folyása mentén, a másik jó 30 km-rel lefelé, Ottensteinben található. Rosenburg, a Horn közelében található csodálatos reneszánsz építmény naponta megtekinthető ragadozó madár röptetési bemutatóiról híres.

Heidenreichsteinben a tartomány legnagyobb vízivára tartotta távol több, mint 800 éven át sikeresen az ellenséget. A Thaya mentén valóságos erődítményrendszer védte a határt Cseh- és Morvaország felé. A legimpozánsabb várfalak Raabs, Kollmitz és Hardegg helységekben láthatók a folyó felett. Hardegg egyben az innen a folyó mentén 25 km hosszan felfelé elterülő, érintetlen Thayatal Nemzeti Parkba vezető kirándulásoknak is kiindulópontja.

A boldog békeidők kulturális virágzásáról tanúskodnak az inkább díszesnek mint erődítményszerűnek mondható nemesi székhelyek. Elsők között említendő: Schwarzenau és Riegersburg kastélya (mindkettő a Thaya mentén), a Zwettl közelében található Rosenau barokk kastély, szabadkőműves múzeumával, valamint a reneszánsz két remekműve Weitraban és Greillensteinben.

A gerasi, altenburgi és zwettli apátság gyökerei a kora középkorig nyúlnak vissza, amikor a Waldviertelt először művelték meg és a térséget betelepítették. A kultúra bölcsői mellett, amelyek máig is páratlannak számító műkincseknek adnak otthont. Fontosak a szakrális építőművészet remekei is, mint például a Friedersbachi (Zwettl mellett) román stílusú plébániatemplom, vagy a bájos kis vártemplom Kleinzwettlben (a Thaya közelében).

A földtörténet egy különleges pillanatának köszönheti a Waldviertel a sok "kivájt ill. mozgó" kövét - a sziklatömböket, amelyeket a kelták kultikus szentélyeknek tartottak és erőgyűjtésre használtak és amelyek a legjobban a Gmünd melletti Blockheide nevű természetvédelmi területen csodálhatók meg.

A régióban megismerkedhetünk az üvegcsiszolók és üvegfúvók hagyományőrző munkájával. A térség ipartörténetének központi fejezeteit mutatja be a 40 állomásból álló Waldvierteli Textilút, gazdag látnivalóival kiemelendő a Groß Siegharts-i, Weitra-i és Waidhofeni Textilmúzeum.

TÚRA

Naturpark Blockheide, Gmünd

Nationalpark Thayatal, Hardegg. Thaya folyó völgyét a legjobb a Thayatal-Dobersberg Természetvédelmi Parkban tett élményvezetés keretén belül felfedezni. (részletek)

Hangulatos túrákra invitál a Weitra, Schrems és Litschau között elterülő nagy kiterjedésű tó- és lápvidék.

Az északon található Nebelstein (1017 m) és a délen fekvő Peilstein (1061 m) között egyedülállóan változatos vidék csábít nyáron túrázásra és kerékpározásra, télen pedig sífutásra.

A Krems, Ysper és Kamp folyók mentén csodálatos túraútvonalak vezetnek.

VÁRAK és KASTÉLYOK

Burg Rappottenstein (részletek)

Schloss Rosenburg, ragadozó madár röptetés (részletek)

Barockschloss Riegersburg, Hardegg (részletek)

Burg Hardegg (részletek)

Schloss Grafenegg (részletek)

Schloss Greillenstein (részletek)

Schloss Rosenau-Szabadkőműves Múzeum (részletek)

Babenberger Burgruine, Gars am Kamp (részletek)

Schloss Schwarzenau

Heidenreichsteini vízivár/Wasserburg Heidenreichstein. (részletek)

Schloss Weitra reneszánsz kastély.

APÁTSÁGOK

Stift Altenburg apátság (részletek)

Stift Geras premontrei apátság

Stift Zwettl cisztercita apátság

EGYÉB LÁTNIVALÓK

Loisium, Langenlois (részletek)

Textilstrasse - A textil útja (részletek)

Waldviertel Schmalspurbahn nosztalgia vonat, Gmünd (részletek)

Naturpark "Heidenreichsteiner Moor" (Heidenreichsteini láp, természetvédelmi park). A magaslápok szintén tipikus waldvierteli természeti képződmények. A Heidenreichsteini Láp Természetvédelmi Parkban egy 2,5 kilométer hosszú stégen fedezhetik fel az érdeklődők a lápvidéket. A park egész évben nyitva tart.

Kletterpark Rosenburg. Erdei kötélpálya 6 éves kortól. Alsó-Ausztria első kötélpályája - a közelben a reneszánsz Rosenburg kastéllyal - az egész családot egy izgalmas kalandra invitálja. Másszon a különböző kötél- és kábelpályákon vagy a függőalagútban, repüljön át az erdőn a flying fox segítségével! A felszereléseket az élménypark biztosítja, a látogatókat pedig avatott szakemberek viszik fel különböző magasságokba. Itt igazán izgalmas kalandok várnak kicsikre és nagyokra egyaránt. (3580 Rosenburg)

Mezítlábaspark Weitraban 18 állomással (3970 Weitra, Gabrielental)

Az alsó-ausztriai Waldviertel régióban található Lohnbach-vízesést a kirándulók mohával borított gránitsziklák mellett, egy érintetlen, csodaszép erdőn át közelíthetik meg.

Az alsó-ausztriai Waldviertel régióra jellemzőek a hatalmas gránitsziklák és ingókövek. Számos olyan energiapont és helyszín található itt, amelyek régen kegyhelyek lehettek. A Groß-Gerungs energiaarénában például több ilyen hely is található. Az Yspertalon pedig egy druida ösvény vezet keresztül.

FÜRDÉS

Kampseen-Ottensteini tározó (részletek)

Herrensee a Waldviertel legnagyobb tava (részletek)

Bad Großpertholz

Erlebnisbad Gars am Kamp. A strand a Rosenburgi vár tövében. Gyerekmedence, élménymedence vízicsúszdával. (3571 Gars am Kamp - Thunau, Strandgasse 180)

Sole Felsen Bad, Gmünd (részletek)

Thayatalbad. A családi fürdő 2010 novemberében nyílt meg. Fürdővilág, szaunavilág, gyerekmedence élményelemekkel. Nyitva egész évben. (3820 Raabs an der Thaya - Hauptstraße 2.)

Freibad Waidhofen/Thaya. Strand játszótérrel, gyerekmedencével. (3830 Waidhofen/Thaya - Moritz Schadek Gasse 51)

Waldbad Hardegg. Gyerekmedence, játszótér, vízicsúszda.

Waldbad Geras-Edlersee. Az erdei fürdő az Edlersee mellett található.

Waldbad Groß-Siegharts. A családbarát erdei strandon mindent megtalálunk, ami a gyerekeknek kedves: homokos part, vízicsúszda, játszótér, sziget, trambulin. Ráadásul a strand ingyenesen látogatható. (3812 Groß-Siegharts - Rudolf Hohenberg-Gasse 40)

Gasztroélmény

Waldviertel-ben a Robert Pager Hofkäserei (udvari sajtüzem) -egyedülállóan Ausztriában- a bivaly és kecsketej feldolgozására kötelezte el magát és Heidenreichstein-ben. A látogató a sajtkészítő élményvilágában közvetlen közelből élheti át az utat a tejtől a friss sajtig. 

Tartomány:Niederösterreich
Település:Zwettl
Cím:3910 Zwettl
Honlap: http:// www.waldviertel.or.at