Az Odprta kuhna, vagyis a nyitott konyha projekt egyike a legsikeresebb gasztronómiai attrakcióknak Ljubljanában.
A festői látványt nyújtó központi Pogačarjev piac március 18-tól október végéig minden pénteken kulináris forgataggá alakul, ahol a kis étkezdék, pékségek, bisztrók, kávézók és az ország legnevesebb éttermei nemzetközi fogásokat és tradicionális szlovén ételkülönlegességeket kínálnak.
1. Az alpesi vidék a hegyi legelők termékeit kínálja: a több évszázados recept alapján készült karniolai kolbászt, a szegények egytálételeként ismert, hajdina- vagy kukoricalisztből készült žgancit, a savanyú káposztát és a fehérrépát. Tipikus helyi étel a pisztráng, és elmaradhatatlan a védett földrajzi jelzésű körtepálinka, a Gorenjski tepkovec is.
2. A kelet-szlovéniai Pannon régió sztárja a tökmagolaj, jellemző itala pedig a természetes ásványvíz, amely errefelé bőségesen fakad a mélyből. Az itt termő búzafajtákból készülnek az északkelet-szlovéniai lapos és élesztős kenyerek és egyéb tésztafélék. A legismertebb a Prekmurska gibanica, a mákkal, dióval, mazsolával és almával gazdagított hagyományos ünnepi desszert.
3. Szlovénia középső részén tipikus fogás a hajdinakása: a földművesek hagyományos fogását az utóbbi években a modern gasztronómia is számtalan formában kínálja. A régió jellegzetes ételének a diós poticát választották. A bőséges édesvízforrásoknak és az őshonos szlovén komlófajták ültetvényeinek köszönhetően ez a régió évszázadok óta a sörfőzésnek is hazája.
4. A negyedik, mediterrán térség leghíresebb alapanyaga a Pirani-öbölben tenyészett tengeri sügér, amit a vendéglőkben a goriška brdai szőlőterületek királynőjévé választott fehérborral, a Rebulával kínálnak. A pirani sóvirágot, a fleur de selt pedig éppúgy kézzel szüretelik a tengerparti sólepárlókban, mint 700 évvel ezelőtt. A tengert a karsztvidékkel összekötő táj az olajfaligetek, a szőlőültetvények és a szarvasgomba hazája. Itt a Teran, a Refosco, a Malvasia, a Vitovska Grganja és a többi helyi borfajta, a kiváló minőségű olívaolajok, a házi készítésű tészták, a vadspárga, a karsztvidék méze, juhsajtjai, sonkái, szárított húskészítményei és a helyi fűszerek együttese olyan sajátos gasztronómiai kínálatot alkot, amiért önmagában is érdemes útra kelni.
|
Értékeld te is!