» Szlovákia

» Szlovákia » Kassai kerület » Szepesség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Dobsinai-jégbarlang, Közép-Európa egyik leglátogatottabb jégbarlangja, amely az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai részeként 2000 óta a Világörökség része.

Dobsina várostól légvonalban 6 kilométernyire északnyugat felé a Ducsa-hegy oldalában, a tengerszint fölött 969 méter magasságban található. A barlang levegőjének hőmérséklete 0 °C.

A kényelmesen bejárható barlang bejáratához a völgy felett 130 méter magasságban 25 perces erdei kaptatón érünk fel. A fizetős parkolóból egy kb. 1 kilométeres 130 méter szintkülönbségű tanösvény vezet fel a Duča-hegy északi lejtőjén lévő bejárathoz.

A barlangot 1870. július 15-én Ruffinyi Jenő dobsinai királyi bányamérnök, Láng Gusztáv honvédhadnagy és Méga Endre városi tisztviselő, valamint még öt társuk fedezte fel.

A barlang feltárása nagy visszhangot váltott ki. Jókai Mór is hamarosan meglátogatta, mivel nagyon érdeklődött Magyarország minden természeti érdekessége iránt. Benyomásait A lőcsei fehér asszony című regényében örökítette meg.

A barlang érdekessége, hogy a nyilvánosság részére egészen 1946-ig engedélyezve volt benne az egészévi korcsolyázás. Még az 50-es években is itt gyakorolt a sikeres csehszlovák műkorcsolyázó Karol Divín, valamint a katonai gyorskorcsolyázó csapat.

A jégtömeg mennyiségét tekintve Közép-Európa legnagyobb jégbarlangja a dobsinai, amelynek 1232 méteréből 515 méternyi látogatható. Az 1870-ben felfedezett barlang Európában elsőként kapott elektromos megvilágítást.

A jégbarlangban a látogatóknak fel kell készülniük a hőmérsékletkülönbségre, különösen nyáron: A barlangban állandóan mínusz 3,9 és mínusz 0,2 Celsius-fok között van.

Tartomány:Kassai kerület
Cím:Dobsinai-jégbarlang
GPS: 48° 52′ 5.07612″, 20° 18′ 14.9742″

Még nem érkezett hozzászólás!