» Svájc

» Svájc » Basel-Stadt


A Rajna-parti város társadalmi életére legnagyobb hatást gyakorló hagyomány minden bizonnyal a híres Bázeli Karnevál, amely három napig tart – 2020-ban március 2. és 4. között –, de Basel lakói az év többi 362 napján teljes odaadással készülnek rá.

A karnevál idején közel 20 ezer ünneplő vonul végig a város utcáin és sikátorain, zenével és lámpások fényével teremtve csodálatos hangulatot.

Az idén március 2. és 4.között megrendezésre kerülő baseli farsang Svájc legnagyobb farsangi népünnepélye. A hamvazószerdát követő hétfőn, pontban hajnali 4-kor az egész városban kialusznak a fények, és a hagyományos baseli reggeli zenebonával megkezdődik az „év három legszebb napja“. Fényt csak a saját zenéjüket előadó különböző farsangi csoportok, az ún. clique-ek papírlámpásai adnak, amelyek több mint három méter magasak is lehetnek. A felvonulók hordozzák, illetve kocsin gurítják lámpásaikat.

Amikor az óra elüti a négyet, az egyedi jelmezbe öltözött és legtöbbször a fejükön is lámpásokat viselő clique-ek elindulnak, és zenélve vonulnak végig a város koromsötét utcáin. Mindeközben lehetőség nyílik a hagyományos farsangi ételek, mint például a lisztleves (Mehlsuppe) és a hagymás lepény (Zwiebelwähe) vagy a sajtos pite (Käsewähe) megkóstolására is. A baseli farsang évente több mint 10 ezer résztvevővel (nézők nélkül) dicsekedhet.

Tartomány:Basel-Stadt
Település:Basel
GPS: 47° 33′ 34.55496″, 7° 35′ 18.87396″
Időpont:2020. március 2.
Honlap: http://www.baslerfasnacht.info/