» Olaszország » Friuli-Venezia-Giulia » Lignano
Festa delle Cape
Lignano gasztrofesztiválja a felső-adriai halakról és tenger gyümölcseiről szól.
A Lignano Pinetába megrendezett fesztivált hagyományosan március első felében tartják meg.
A fesztivál nevét a "capalunga" vagy "cannolicchio" kagylóról kapta, amelyet sült, töltött vagy halászlében tálalnak. A fesztiválon azonban nemcsak tenger gyümölcsei kerülnek a tányérra: az étlapon a Lignano környéki halak és tenger gyümölcseinek egész gazdagsága megtalálható, mint például a peverasse (a kagyló friauli neve), a különböző módon elkészített szardínia (például a híres "sarde in saor"), a párolt polip, a kalamrai és számos más tengeri és lagúnai halfaj, mint például a nyelvhalra hasonlító lepényhal, vagy akár a kevésbé ismert aranykárász.
A gasztronómiai kínálatot a környező pincészetek friauli boraiból, például a Friulano, a Ribolla Gialla és a Sauvignon borokból válogatott borok kísérik. A Lignano környéki terület nagyon érdekes terroirral rendelkezik: a tenger és a lagúna közelsége állítólag kiemeli a borok fűszeres jegyeit, így ideálisak a halételekhez.
|
Értékeld te is!