» Németország

» Németország » Baden-Württemberg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Neckar folyó mentén fekvő Baden-Württemberg város, Heidelberg sok középkori bájt áraszt magából.

Heidelberg gyönyörű óvárosával és Németország határain túl is híres várrom vonzza a látogatókat. 

A 12. század végén a Wittelsbach-dinasztia alapította Heidelberg városát a Neckar partján. A mai óváros szinte teljesen megegyezik az akkori középkori város méreteivel. Az elrendezést úgy tervezték meg, mintha rajzasztalon készült volna. Az akkoriban épült tornyok (Frauenturm és Hexenturm) és az Untere Straße, Hauptstraße és Ingrimstraße néhány háza jól megmaradt. A külváros csak a 14. században került a kurpfalvi lakott városhoz. Heidelberg nagyrészt megmenekült a háborúk vagy természeti katasztrófák okozta nagyobb pusztítástól. A második világháború alatt a várost nem bombázták, mint például a Bodeni-tó melletti Ravensburgot. Csak a Neckar-hidakat robbantotta fel a Wehrmacht.

Heidelberg óvárosának egyik legszebb tere a piactér a városházával, a Herkules-kúttal és a Szentlélek-templommal. Az óváros központi találkozóhelye szintén az Universitätsplatz a régi és az új egyetem között.

Heidelberg óvárosának legfontosabb látnivalói közé tartozik a Régi Egyetem Régi Aula is. A 16. században a Neckar partján épült régi Marstall is megér egy látogatást.

Érdemes megnézni a Neckar fölött átívelő régi hidat is. Karl-Theodor választófejedelemről nevezték el, és már Goethét és Hölderlint is megihlette. A hídfesztivál minden évben július elején látogatók ezreit vonzza.

Kevés olyan híres rom van Németországban, mint a heidelbergi vár. A 13. században épült - és később többször bővítették - a pfalzi választófejedelem és a Szent Római Birodalom római-német királya, III. Ruprecht (1352-1410), egy wittelsbachi számára. A pfalzi örökösödési háború következtében a várat a 17. század végén XIV. Lajos francia király csapatai lerombolták, majd csak ideiglenesen állították helyre. Ennek oka az volt, hogy a választó Mannheimbe tette át székhelyét. A 18. századra a vár már romba dőlt.

A helyszín és a pusztuló épület ihlette William Turner angol festő a 19. század első felében számos festményen örökítette meg a Heidelbergi várat. Carl Rottmann is egyike volt azoknak a festőknek, akiknek művei nemzetközi hírnevet szereztek a várromoknak.

A 19. században szinte minden neves művész meglátogatta a heidelbergi várromokat. Johann Wolfgang von Goethe romantikus órákat töltött itt Marianne von Willemerrel. Joseph von Eichendorff és Friedrich Hölderlin írók is tisztelegtek verseikkel a vár és a táj szépsége előtt. Ez pedig az amerikai írót, Mark Twaint (1835-1910) vonzotta Heidelbergbe. Úti beszámolóiban megemlítette a várost, és ezzel hozzájárult Heidelberg népszerűségéhez az amerikaiak körében.

Ma a Heidelbergbe és az ottani várromokhoz látogató turisták nagy része az Egyesült Államokból érkezik. Sok német turista számára a vár a Heidelbergi Városi Színház által nyáron szervezett várfesztivál és a "Heidelberger Frühling" nemzetközi zenei fesztivál miatt is érdekes.

Heidelberg felfedezésének legjobb módja a kerékpározás. A város híres a kerékpárosok nagy számáról, és még egy csak kerékpárosoknak fenntartott utca is van, a Plöck - itt gyalogosként mindenképpen vigyázni kell. 

Amit mindenképpen meg kell tenni: túrázni a Filozófusok ösvényén. Az emelkedő a neuenheimeri oldalon nagyon meredek és megerőltető, de 20 perc alatt megtehető. Maga az ösvény több mint két kilométer hosszan húzódik a régi hídtól Neuenheimig. Onnan csodálatos kilátás nyílik az alant folyóra vagy a Neckar másik oldalára, a várra, a Königsstuhlra és az óvárosra.

Heidelbergben feltűnő, hogy sok falafel-bolt van. A legismertebb és legnépszerűbb valószínűleg a Mahmoud's, amely az óvárosban és Bergheimben található. Itt finom falafelt és shawarma-variációkat fogyaszthat kenyérben, jó áron.

Tartomány:Baden-Württemberg
Cím:Heidelberg
GPS: 50° 25′ 36.24168″, 10° 12′ 57.05244″

Még nem érkezett hozzászólás!