» Magyarország

» Magyarország » Budapest


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Budapesten, a Múzeum körúton álló Magyar Nemzeti Múzeum a magyar történelem tárgyi emlékeit gyűjti és mutatja be. A klasszicista stílusú épület 1837-47 között épült, tervezője Pollack Mihály építész volt, alapítója gróf Széchényi Ferenc.

Múzeumkert

Játszótér. A Nemzeti Múzeum kertje nemcsak a magyar történelemben tölt be ikonikus szerepet, hanem irodalomban is, azon gyerekkultúra által, amelyet Molnár Ferenc örökített meg a Pál utcai fiúk című regényben. A Múzeumkertben kialakított tematikus játszótér jeleneteket villant fel a Pál utcai fiúk című regényből, illetve kialakítása kapcsolódik a magyar történelemhez és a Nemzeti Múzeum történetéhez.

Stróbl Alajos Arany János-szoborcsoportja. A múzeum kertjében, az épület főlépcsője előtt központi helyet foglal el a költőnek emléket állító, monumentális kompozíció, amelyet 1893-ban avattak fel. A háromalakos szoborcsoportot Stróbl Alajos mintázta meg, a haraszti mészkőből felépülő, többlépcsős talapzatot pedig Schickedanz Albert tervezte. Az emlékmű közepén kimagasló Arany János alakját Toldi Miklós és szerelme, Rozgonyi Piroska, illetve lent középen egy lanton álló, kiterjesztett szárnyú turulmadár övezi. Toldi mellett megjelenik bronzból megformázott pajzsa, kardja és sisakja is.

A Múzeumkert Forum Romanum-oszlopa. Magyar Nemzeti Múzeum kertjének rekonstrukciója során új helyet kapott az ott őrzött Forum Romanum-oszlop: a Róma város ajándékaként Budapestre került ókori műemléket restaurálása után a Múzeumkert Bródy Sándor utcai oldalán, a Budapesti Olasz Kultúrintézettel szemben állították fel. A Forum Romanumról származó műemlék 1929-ben, Róma város ajándékaként került a Múzeumkertbe a két nemzet közötti szoros kapcsolat jelképeként.

Tartomány:Budapest
Település:Budapest
Cím:Magyar Nemzeti Múzeum
GPS: 47° 29′ 28.26276″, 19° 3′ 46.3819″

Még nem érkezett hozzászólás!