» Magyarország

» Magyarország » Budapest


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Budapesten, a Múzeum körúton álló Magyar Nemzeti Múzeum a magyar történelem tárgyi emlékeit gyűjti és mutatja be. A klasszicista stílusú épület 1837-47 között épült, tervezője Pollack Mihály építész volt, alapítója gróf Széchényi Ferenc.

II. Zsigmond gyerekkori páncélja

II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélja egyike volt a Magyar Nemzeti Múzeum legféltettebb kincseinek. Az első világháború után az osztrákokkal aláírt saint-germaini békeszerződés rendelkezett arról, hogy Ausztriának az egykori udvari gyűjteményekből ki kell szolgáltatnia „a magyar szellemi tulajdon fogalma alá tartozó” tárgyakat. Ennek eredményeként került hozzánk az akkor még II. Lajos gyermekkori páncéljának tartott tárgy. Később kiderült, hogy az 1533-ban készült páncélt Zsigmond királyfi korában kapta I. Ferdinánd osztrák főhercegtől, későbbi német-római császártól, amikor annak lányát, Erzsébet főhercegnőt eljegyezte. 

2020 decemberében az Orbán-kormány Lengyelországnak ajándékozta, feltehetően hálából, amiért a lengyel kormány kiállt az Orbán-kormány mellett az EU-vétó kapcsán. A 2020. december 24-i Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a kormány úgy határozott, hogy „a Magyar Nemzeti Múzeum alapleltárában 55.3269 leltári számon nyilvántartott »II. Zsigmond Ágost gyermekpáncélja« megnevezésű műtárgy tulajdonjoga a Lengyel Köztársaság részére ingyenesen átruházásra kerüljön”.

2021. február 17-én adta át Orbán Viktor a krakkói Várban Lengyelországnak II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélját. A miniszterelnök megköszönte, hogy "Magyarország eddig őrizhette a páncélt".

Tartomány:Budapest
Település:Budapest
Cím:Magyar Nemzeti Múzeum
GPS: 47° 29′ 28.26276″, 19° 3′ 46.3819″

Még nem érkezett hozzászólás!