» Magyarország

» Magyarország » Budapest

A Gellért-hegyi Citadella és Szabadság-szobor


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Budapest legszebb panorámájú pontja. Hosszú évtizedek után megújul a Citadella erőd és környezete. A magyarság szabadságküzdelmeire emlékező múzeumot és Budapest egyik legszebb közparkját alakítják ki a Gellért-hegy tetején álló Citadella erőd és közvetlen környezetének 2023-ig tartó rehabilitációja során.

Gellért-hegyi sikló

A tervek szerint 2023 második félévében indul az új sikló.

Budapest Főváros Kormányhivatala új építési engedélyt adott ki a Gellért-hegyre tervezett sikló megépítésére a jelenleg hatályos, február 1-jén lejáró engedély mellett, így folytatódhat az építési munkálatok előkészítése.

A Budavári Önkormányzat kezdeményezésére, egyetértésben a Fővárosi Önkormányzattal, több olyan módosítást hajtottak végre a projekt műszaki tartalmában, amelyek még környezetkímélőbb teszik a beruházást.

A terület birtokba vétele után kezdődnek a tereprendezési munkálatok és a régészeti feltárások, majd a tényleges kivitelezés, amely a tervek szerint 13 hónapig tart.

A Gellért-hegyi sikló megépítésével több mint százéves terv válhat valóra. A Gellért-hegy környezetbarát módon kapcsolódhat be a főváros vérkeringésébe, kitilthatják a városrész forgalmát terhelő, az ottlakók életminőségét negatívan befolyásoló turistabuszokat. Az idegenforgalmi főszezonban naponta átlagosan 350-400 turistabusz fordul meg a Gellért-hegyen.

A Gellért-hegyi sikló egy 300 méteres, kötött pályán haladó, több kocsiból álló elektromos hajtású közlekedési eszköz lesz, amely 72 másodperc alatt teszi meg az utat a Gellért-hegy lábától a tetejére tervezett kilátóig.

A beruházás célja a turistabuszforgalom kiváltása és Budapest turisztikai kínálatának gazdagítása.

A tervek szerint a sikló bejárata a Tabán területén, a Hegyalja út alatt kialakított aluljáróból fog nyílni. A jármű az Orom utcáig, mintegy 100 méteres szakaszon, a föld alatt fog közlekedni. Innen pedig egy 3-4 méter magas hídszerkezeten, a felszín felett megy tovább egészen a Citadella sétányhoz csatlakozó felső állomásig. A sikló kabinjai 50 utas szállítására lesznek alkalmasak, kevesebb mint másfél perces menetidővel, így a sikló óránként akár 1200 embert is feljuttat a Gellért-hegy tetejére.

2022. február 23-án arról döntött a Fővárosi Közgyűlés, hogy az fővárosi önkormányzat eláll a Gellért-hegyi sikló és az alsó állomáshoz tervezett autóbuszparkoló megépítésére vonatkozó 2009-es szerződéstől.

Tartomány:Budapest
Település:Budapest
Cím:Gellért-hegy
GPS: 47° 29′ 12.8976″, 19° 2′ 40.4232″

Még nem érkezett hozzászólás!