» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Isztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A szabadtéri múzeum őrzi az ősi mediterrán építészet emlékét.

Kažun

Kažun, egy szoba, száraz kő és többnyire kerek szerkezet az isztriai sajátosságok egyike. Legnagyobb koncentrációjuk az Isztriai-félsziget déli részén található. Vodnjan környékén több mint 3000 kunyhó található, néhány pedig az északi és a keleti részen. A Kažunit hagyományosan a távoli mezők gazdáinak és pásztorainak menedékhelyeként, valamint szerszámok tárolására használták. Azokon a területeken emelték, ahol a követ el kellett távolítani, hogy termékeny földhöz jussanak. Ennek eredményeként sok kő maradt hátra. Érdekessége a méretei és egy sajátos építési módja, az úgynevezett száraz kőépület, a kövek egyszerű egymásra helyezése kölcsönös kötés nélkül. E sajátosság megőrzése érdekében a Kažun parkot megnyitották nem messze Vodnjantól, bemutatva a kažun építés négy szakaszát, alapjaitól, falaitól és tetőitől kezdve a végső megjelenésig. A Kažun Park egy szabadtéri múzeum, amely az isztriai építkezési hagyományokat mutatja be. Éves workshopot is szerveztek, amelynek során a látogatók részben falat emeltek a Kažun park körül.

A kažun az egyik legnépszerűbb isztriai ajándéktárgy, és szinte minden ajándékboltban megtalálható.

Vodnjan 

Vodnjan jellegzetes turistahely Isztria délnyugati részében. A város lépten-nyomon a múlt emlékeibe botlunk; minden út rejteget egy-egy gótikus, reneszánsz, vagy barokk stílusú építményt, templomot, városi palotát. A legérdekesebb a Bettica család gótikus palotája, az 1300-ban épült népszerű castello. Lenyűgöző a Szent Balázs plébániatemplom, amelynek harangtornya a legmagasabb harangtorony Isztriában, s különlegességét tovább fokozza a szentek mumifikálódott maradványainak, valamint a legnagyobb művészeti értéket képviselő ereklyék gyűjteménye.

Különleges élmény végigsétálni a házak között szabálytalanul kanyarogó szűk kis utcácskáin. A Szent Jakab-, Szent Katalin, a Traversai Szűzanya- és a Karmeli Madonna-templomok gyönyörű építményei arról tanúskodnak, hogy a művészet és a kultúra mély gyökereket vert ebben a kis városban.

Tartomány:Isztria
Cím:Vodnjan
GPS: 44° 57′ 32.2398″, 13° 51′ 4.81356″

Még nem érkezett hozzászólás!