» Egyiptom

» Egyiptom » Gíza


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az ókori világ 7 csodái közül az utolsó fennmaradt emlék, a gízai piramisok egyike a világ legfelismerhetőbb épületeinek. A piramisokat 4000 éve a hatalmas fáraók síremlékeként építették, amelyeket a hatalmas Szfinx őriz. Építésüket máig rejtély fedi.

A gízai fennsíkon a négy legnagyobb attrakció Kheopsz (Hufu), Khefrén (Hafré) és Mükerinosz (Menkauré) piramisai, valamint a Szfinx, de körülöttük még sok kisebb piramis, templom és sír és el van szórva.

Az egyiptomi főváros közvetlen közelében lévő Gízai-fennsíkon található Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz óbirodalmi fáraók piramisai, amelyeket Kr. e. 2600 és 2500 között építették.

A teljes piramismező a három nagy piramison kívül magában foglalja a hozzájuk tartozó halotti templomokat, kisebb piramisokat - köztük I. Hotepheresz, I. Merititesz és Henutszen királynék piramisát -, a Nagy Szfinxet, Khephrén és Mükerinosz völgytemplomait, Hentkauesz királyné sírját, a nemesek masztabáit és más, a halottkultusszal, illetve az építkezéssel kapcsolatos épületeket.

A folyamatosan zajló feltárások a Gízai-fennsíkon már több bizonyítékkal is szolgáltak, hogy a közhiedelemmel ellentétben a piramisokat nem rabszolgák, hanem parasztok építették. Amikor a Nílus áradt és elfeledte a földjeiket, a parasztoknak kiváló pénzkereseti forrás volt a piramisokon való munkálatok, ahol kiépített étkeztetési és orvosi szolgálatok is rendelkezésükre álltak. A Nílus áradása miatt a kőtömbök szállítása is könnyebben ment.

A piramisok tökéletessége, milliméter pontossága és belsejük szépsége a bizonyítékok ellenére is sok embert kétkedésre bír. Az ókori építészek érdeme és legnagyobb dicsérete, hogy milyen sokan hisznek ma is abban, hogy űrlények vagy angyalok építették őket.

Nyitvatartás: 9-től 17 óráig

Árak: a belépéshez egy jegy kell, amely a nagy piramisokba való bemenetel kivételével jó mindenhová. A nagy piramisokhoz külön jegy kell.

Általános:

Felnőtt: 60 EGP (1100 Ft)

Tanuló: 30 EGP (550 Ft)

Kheopsz-piramis:

Felnőtt: 100 EGP (1850 Ft)

Tanuló: 50 EGP (920 Ft)

Khefrén-piramis:

Felnőtt: 30 EGP (550 Ft)

Tanuló: 15 EGP (275 Ft)

Mükerinosz-piramis:

Felnőtt: 25 EGP (460 Ft)

Tanuló: 15 EGP (275 Ft)

 

Tartomány:Gíza
Település:Gíza
GPS: 29° 58′ 33.9996″, 31° 7′ 58.0008″

Még nem érkezett hozzászólás!