» Csehország

» Csehország » Ústí nad Labem-i kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Cseh Svájc Nemzeti Park: A sziklák és szurdokok földje.

Cseh Svájc Nemzeti Park

Az Elba homokkőhegység keleti részeként a Cseh Svájc cseh területen fekszik, Děčíntől lefelé, és mindkét oldalról az Elba folyót öleli körül. A nemzeti parkot 2000-ben hozták létre - 79 négyzetkilométeren a természet szerelmesei lélegzetelállító túraútvonalakat, látványos kilátást és nyugodt völgyeket találnak. A tájat fenséges, fák lombjai között magasodó homokkő sziklák jellemzik - ez a festői környezet már a "Narnia krónikák" forgatási helyszínéül is szolgált.

Szurdokok a Kamnitz folyón (Soutěsky Kamenice)

A Kamnitz folyó partján, Hřensko falu körül a sziklafalak 150 méter magasra emelkednek. A legszebb helyek eléréséhez a vendégeknek vízi úton, a szurdokon keresztül csónakkal kell felfedezniük a területet. Az Edmundsklamm-szurdok a cseh Svájc egyik legkülönlegesebb szakasza. Itt a természetkedvelők megfigyelhetik a vegetációs szakaszok megfordulását: A szurdok alján felgyülemlett hideg levegő miatt a sziklákon olyan fajok nőnek, mint a fenyőliliom vagy a kétvirágú ibolya, amelyek egyébként csak a hegyvidéki területeken vagy az Alpok lábánál találhatók meg. Ezt a szurdokot követi a Vad szurdok. Az, hogy az utazók ma megcsodálhatják a szurdokokat, Edmund Clary-Aldringen hercegnek köszönhető. Jelentős összegeket költött arra, hogy a területet hozzáférhetővé tegye.

Marienfelsen

Ferdinand Kinský herceget már a 19. században megihlette a Jetřichovice körüli lélegzetelállító kilátás. Kedvenc szikláját feleségéről nevezte el, és egy kis lugast építtetett rá. Az eredeti ház tűzvészben elpusztult - de 2007 óta ismét van egy faház. A Marienfelsen mellett a Wilhelminenwand és a Rudolfstein is a dittersbachi kilátópontok közé tartozik. A Jetřichovicéből induló tíz kilométeres körgyalogtúra során az utazók gyönyörködhetnek a táj gyönyörű látványában, amely minden évszakban más-más formában mutatkozik meg.

Stará Plynárna

A régi gázgyár Stará Plynárna ma vendégházként és étteremként működik. A Kamnitz-völgyben, Hřensko faluban található. Csehország legalacsonyabban fekvő helye ideális kiindulópont a sziklamászásra, a Prebi-kapu környékén való túrázásra vagy a Kamnitz-szurdok meglátogatására vágyó nyaralók számára. A Janovská vyhlídka kilátópontot is érdemes megnézni. Gyönyörű kilátás nyílik Janovra.

Prebischtor

Igazi látogatómágnes a Prebisch-kapu. Európa legnagyobb természetes homokkő sziklahídja 16 méter magas, és 27 méter hosszan terül el. A lenyűgöző sziklaalakzat a 18. század óta izgatja a látogatókat - a nagyszámú látogató azonban a kapu felső részén erózióhoz vezetett. Ezért 1982 óta az utazók nem léphetnek be a Prebisch-kapun. A sziklahíd egy igazi természeti csoda, amely lefoglalja a tudósokat: valójában a sziklaív homokkője túl vékony és túl törékeny ahhoz, hogy elbírja a saját súlyát és ellenálljon a szikla tágulásának. A sziklaív azonban ma is létezik. A túrázók a sziklaalakzatot a Gabrielensteig ösvényen fedezhetik fel a legjobban - ez köti össze a Prebisch-kaput Mezní Louka faluval.

Tartomány:Ústí nad Labem-i kerület
Cím:Děčín
GPS: 50° 46′ 56.71056″, 14° 12′ 52.99956″

Még nem érkezett hozzászólás!