» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Alsó-Ausztria

Lipót napi búcsú Klosterneuburgban

2023. november 13.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A klosterneuburgi Leopoldifest (Lipót napi búcsú) elnevezésű ünnepséget hosszú évszázadok óta rendezik Szent Lipót (1095-1136, osztrák őrgróf, a klosterneuburgi apátság 1485-ben szentté avatott alapítója) tiszteletére.

Bort már a középkori búcsúkon is mértek; napjainkban a Babenbergerhalle ad otthont a környékbeli bortermelők kóstolóinak.

A legtöbb vendég számára a mulatság legfőbb látványossága az apátság kádárműhelyében álló hatalmas hordóról való lecsúszás.

Az érdeklődők egy óriási hordót másznak meg, amely több mint 56.000 liter, azaz „1000 akó” befogadására alkalmas, 1704-ben építették és valamikor ebbe gyűjtötték be az egyházi tized címen adóként beszedett bort.

Klosterneuburg Bécs környékének legszebb, műemlékekben leggazdagabb települése. A kolostort III. Babenberg Lipót őrgróf alapította, akit szentté is avattak. A XIII. századból maradt ránk a kerengő és a gótikus nagyterem. A barokk apátsági épületet 1730-1842-ig építették.

A kolostorban található Ausztria legrégibb pincészete. A borkészítés történelme, mondhatni, az apátság alapításával kezdődött. A hagyományosan a tudománnyal és a művészetekkel összefüggésbe hozott borászat az Ágoston-rendi szerzetesek gondoskodásával Klosterneuburg legfontosabb gazdasági ágazatává nőtte ki magát. A kb. 900 éves korával a klosterneuburgi apátságban található Ausztria nemcsak legrégebbi, de 108 hektáros megművelt földterületével a legnagyobb borászata: nem ellentmondás, hogy emellett az egyik legmodernebb is. Saját termelésű, díjnyertes minőségi borok kóstolására is van lehetőség.

Tartomány:Niederösterreich
Település:Klosterneuburg
GPS: 48° 18′ 35.51616″, 16° 19′ 25.5792″
Időpont:2023. november 13.
Honlap: https://www.stift-klosterneuburg.at/event/leopoldi/

Még nem érkezett hozzászólás!