» Ausztria

» Ausztria » Salzburg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Hitler 1889-ben született az osztrák-német határon fekvő kisvárosban.

A nagyméretű saroképület, amelyben élete első éveit töltötte, 1938-ig egy helyi család tulajdonában volt. Akkor vásárolta meg a náci diktátor egyik bizalmasa, Martin Bormann. A nácik felújították és "kulturális központot" alakítottak ki benne. A házat 1952-ben vásárolta vissza az eredeti tulajdonos, aki később bérbe adta. 

Működött a falai között iskola és bank is, majd 1972-ben az állam bérelte, hogy sérült embereknek alakítson ki otthont benne. Az épület azóta áll üresen, gazdája azonban így is pénzt keresett vele, a belügyminisztérium és Braunau városa ugyanis havi mintegy 4700 euró bérleti díjat fizetett neki. 

Az ingatlant 1972-től az osztrák állam bérelte, és egy mozgássérülteket ellátó intézményt működtetett a Hitler-házban. A tulajdonos és az állam viszonya azonban 2011-ben megromlott, s miután az épületet birtokló Gerlinde Pommer nem adott engedélyt a felújításra, a ház most üresen áll.

A házon jelenleg egy tábla áll, "Soha többé fasizmust. A több millió halott emlékére" - felirattal.

2017. június 30-án az osztrák alkotmánybíróság jóváhagyta Hitler ausztriai szülőházának kisajátítását. Az egykori tulajdonos a lépést alkotmányellenesnek vélte és bírósághoz fordult. Az osztrák parlament határozata alapján 2016 decemberében lett a ház az osztrák állam tulajdona.

Az osztrák állam így kívánja megakadályozni, hogy az épület szélsőségesek zarándokhelye legyen. Az UNESCO műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS ausztriai csoportja is Hitler szülőházának lerombolása ellen foglalt állást.

2019-ben döntöttek úgy, hogy átalakítják Adolf Hitler szülőházát. Az osztrák belügyminiszter, Wolfgang Peschorn tájékoztatása szerint az épületből rendőrőrsöt alakítanak ki, ez "félreérthetetlen jelzés lesz", hogy az épület nem náci emlékhely.

Adolf Hitler szülőházának homlokzatáról eltávolítanak minden olyan változtatást, amelyet a nácik végeztek rajta. Építészetileg veszik elejét annak, hogy az épületnél neonácik gyülekezhessenek, az átépített épületben nem lesz emlékszoba, sem emléktábla, a ház előtt jelenleg látható emlékkő is múzeumba kerül.

A tervpályázat célja a hely teljes „semlegesítése” volt, az épület a lehető legegyszerűbb, legjelentéktelenebb külsőt kapja.

Rendőrőrs és képzési központ létesül Adolf Hitler szülőházában

2023. május 24-én Ausztria bejelentette, hogy egy rendőrőrsnek is helyet adó emberi jogi képzési központ létesül Adolf Hitler náci diktátor Braunau am Innben található szülőházában - írta a The Guardian című brit napilap honlapján szerdán.

A német határ közelében fekvő, elegáns, XVII. századi épületet 2016-ban vásárolta fel az osztrák kormány hosszas jogi huzavonát követő kényszervásárlási végzéssel.

Hitler a ház legfelső szintjén született egy bérelt szobában 1889-ben.

Az épületet egy rendőrőrsnek is helyet adó képzési központtá alakítanák át. Ennek költségei a várakozások szerint mintegy húszmillió euróra rúgnak. A munkálatok ősszel fognak megkezdődni - tájékoztattak a helyi hatóságok.

A döntést - amelyet szakértői bizottsággal folytatott konzultáció előzött meg - vegyes érzelmekkel fogadták Ausztriában. A bizottság kizárta az épület lerombolását, ahogy azt is, hogy emlékházzá alakítsák át.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az osztrákok többsége ellenezte, hogy rendőrőrs létesüljön a házban. A megkérdezettek 53 százaléka szerint a nemzetiszocializmus, az antifasizmus, a tolerancia és a béke témáival foglalkozó múzeumot kellene létrehozni az épületben. 20 százalék támogatta a ház lerombolását, és mindössze 6 százalék foglalt állást amellett, hogy a hatóságok vegyék használatba az épületet.

A lebontást azzal az indokkal zárták ki, hogy negatív nemzetközi visszhangot váltana ki, és úgy értelmeznék, hogy Ausztria tagadja a náci múltat. A hatóságok attól is tartottak, hogy ha az épület nyilvános találkozóhely lesz, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a szélsőjobboldal zarándokhelyévé válik.

A ház 2011 óta üresen áll. Utolsó tulajdonosát bírósági végzéssel kilakoltatták, miután a hatóságoknak nem sikerült megegyezniük vele. Később több mint 800 ezer eurót kapott kárpótlásul.

A tervek szerint az átalakított épület 2026-ban nyílik meg. A ház előtt álló emlékkő - amelyen "A békéért, a szabadságért és a demokráciáért - soha többé fasizmus - milliók halálára emlékezve" felirat szerepel - a helyén marad.

Bár Hitler csak néhány hónapig lakott az épületben, a náci korszakban zarándokhellyé vált, és számos turistát vonzott a városba. A háború után bedeszkázták. A későbbi kormányok jelentős erőfeszítést tettek azért, hogy megakadályozzák, hogy a ház szélsőjobboldali turistalátványossággá váljon.

Tartomány:Salzburg
Település:Braunau am Inn
Cím:Salzburger Vorstadt 15 5280 Braunau am Inn
GPS: 48° 15′ 22.47084″, 13° 2′ 9.47436″

Még nem érkezett hozzászólás!