» Szlovénia

» Szlovénia » Tengermellék - Belső-Karszt

Postojna barlang és a Predjama kastély


Értékeld Te is:

Alig néhány kilométernyire a Postojnai cseppkőbarlangtól épült vár több mint 800 éve áll a 123 méter magas szikla közepén. Ez a világ legnagyobb barlangi vára. A Postojnai cseppkőbarlang Európa leghosszabb látogatható barlangja.


A vár és a felette található barlang nagyjából 20 percre, vagyis 9 km-re található egymástól.

Predjama

A 123 méter magas vár egy meredek sziklafal nyílásához épült, elölről lovagvár, hátulról viszont hatalmas barlangrendszer. 

Hatszintes, ezzel a legnagyobb sziklavár a világon, így a Guinness Rekordok Könyvében is helyet kapott. 

Postojna

200 év alatt a Postojnai cseppkőbarlangot több mint 38 millió látogató kereste fel a világ minden részéről. 

A világ első földalatti vasútját a Postojnai cseppkőbarlangban nyitották meg 1872-ben. 3,7 kilométeres utazás a világ egyetlen kétvágányú barlangi kisvasútján.

A Postojnai cseppkőbarlang Báltermének mennyezetén függő, muránói üvegből készült csodálatos csillárok mesébe illő hangulatot teremtenek.

A világhírű postojnai cseppkőbarlang lakói a ritka barlangi vakgőték (Vivarium).

A Szlovéniában gyakran emberhalként vagy szlovéniai sárkányként is emlegetett barlangi vakgőte (Proteus anguinus) ritka és titokzatos faj, amely föld alatti karsztbarlangokban és barlangi tavakban él szerte a Balkánon.

Annak idején a postojnai cseppkőbarlang egyik túravezetője vette észre a barlang egyik akváriumának falára ragasztott petéket, és azonnal értesítette a barlang biológusait.

A szakemberek a helyszínre siettek, hogy szemtanúi lehessenek a ritka eseménynek, a barlangi vakgőte ugyanis évtizedenként mindössze nagyjából kétszer rak petéket.

A biológusok speciális óvintézkedéseket hoztak a sebezhető és a fertőzésekre érzékeny peték védelmében. Az anyaállaton kívül minden példányt eltávolítottak az akváriumból, amelyet le is fedtek, hogy igazi barlangi körülményeket teremtsenek.

A lárvák 2016 júniusában keltek ki: a természetben rendkívül ritkán megfigyelhető eseményt infravörös kamerákkal sikerült megörökíteni.

A kikelt 22 bébigőtéből 21 van életben, amit - az állatok gyors fejlődésével együtt - óriási sikerként könyvelnek el a kutatók. A statisztikai adatok szerint egy nőstény vakgőte természetes környezetben nagyjából 100 petét rak életében, és ebből mindössze két utód fejlődik ki teljesen.

Az újszülött gőték hossza nagyjából 1,7 centiméter volt, 2019-re azonban már 12 centiméteresre nőttek.

A Postojnai cseppkőbarlang minden nap, még ünnepnapokon is nyitva tart.

A barlangi túra, ami egy utazásból áll a barlangi kisvasúttal és egy könnyű sétából, másfél órát vesz igénybe. A Postojnai cseppkőbarlangban minden túrát idegenvezető vezet, aki szlovén, olasz, angol vagy német nyelven ismerteti a látnivalókat, részletesen bemutatva a barlang csodáit. A látogatók számára 17 nyelven áll rendelkezésre hangzó idegenvezetés is. A barlangi túrán minden látogató részt vehet, beleértve a kisgyermekes családokat vagy a mozgáskorlátozottakat. A barlangban egész évben állandó a hőmérséklet (10 °C), ezért ajánlott a meleg ruházat és sportcipő viselése.

Tartomány:Tengermellék - Belső-Karszt
Cím:Postojna
GPS: 45° 46′ 30.87768″, 14° 12′ 42.43572″
Honlap: https://www.postojnska-jama.eu/hu/predjamai-var/

Régióválasztó

arrow_upward