» Szlovákia

» Szlovákia »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Budapesttől mindössze 260 km-re fekvő Szlovák Paradicsom Nemzeti Park a Magas-Tátra után a második leglátogatottabb úticélja Szlovákiának.


Gyönyörű karsztfennsíkok, mély kanyonok, szakadékok, vízesések, hatalmas barlangvilág, gazdag növény- és állatvilág jellemzik. Az ide látogatók több mint 300 km kijelölt turistaútvonalat találnak, amelyek járhatatlan szakaszain pallók, létrák, láncok segítik az átjutást. Ezenkívül 13 tanösvény, 25 vízesés és az UNESCO világörökségi listáján is szerepelő Dobsinai-jégbarlang kínál emlékezetes élményeket.

A nemzeti park és a környező Szepesség szépségei több mint 400 km hosszan kiépített kerékpáros útvonalakon bringával is felfedezhetők. Vadvízi evezésre csalogat Szlovákia egyik leghosszabb, 12 km-es szurdokvölgyében a Hernád folyó (Hernád-áttörés), míg az újra látogatható Kysel-szurdokban vasalt út (ferrata) pörgeti fel az adrenalint; mindkét helyen október végéig tart a szezon. A legvonzóbb helyszínek közé tartozik a Száraz Fehér-völgy (Suchá belá) és a Szepestamásfalvi kilátó sziklaterasza is.

A Nemzeti Park területén 8 egyirányú szurdokvölgy járható be, ebből 2 (Kláštorská, Zejmarská) rövidnek számít, egy óra alatt végig tudunk menni rajtuk, 2 közepesnek (Velky és Maly Kysel) másfél órás szintidővel, 4 pedig komolyabb erőpróbát igényel (Suchá Belá, Piecky, Velky Sokol, Sokolia).

A térségben számos egyéb aktivitás is elérhető: lehet sziklát mászni, ejtőernyőzni, sétarepülni, vízi sportokat űzni, vannak kijelölt pályák a nordic walkingozóknak és a lovas turistáknak, télen a síelés és a sífutás mellett izgalmas kihívást jelent a befagyott vízesések jégfalait megmászni.

A Szlovák Paradicsomban a közlekedést a nyári szezonban turistabusz is segíti. Aki legalább két éjszakát eltölt a régió egyik partner szálláshelyén, az ingyenes turisztikai kártyát kap, amivel számos szolgáltatónál kedvezményben részesül.

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward