» Spanyolország

» Spanyolország » Madrid » Madrid


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Madrid, Spanyolország fővárosa Európa egyik legmagasabban fekvő városa.


Madrid történelmi Paseo del Prado sugárútja és közeli Buen Retiro park egy 200 hektáros kulturális térséggé fejlődött a sugárút 16. századi megépítése óta. A térség a spanyol főváros egyik leglátogatottabb idegenforgalmi látványossága. A 120 hektáros park a 19. századi kertépítészet különböző stílusait egyesíti. A terület ad otthont a Királyi Botanikus Kertnek  A sugárút köti össze a spanyol művészvilág szívét, a Prado Múzeumot, a Thyssen-Bornemisza Múzeumot és a Zsófia Királyné Művészeti Központot. 2021 óta a Világrörökség része.

Legjobb programok Madridban

#1 Plaza Mayor

#2 El Retiro Park (Parque del Buen Retiro)

#3 Prado Museum (Museo Nacional del Prado)

Las Ventas

A Las Vantas Madrid világhírű, több mint nyolcvan éves bikaviadal-arénája, ahol arénában gyakran rendeznek koncerteket, sporteseményeket is. Spanyolország legnagyobb arénája 1929-ben épült, az első viadalt 1931 júniusában tartották, noha hivatalosan csak 1934 októberében nyitották meg. Falai között a leghíresebb torreádorokat láthatta küzdeni a bikákkal a közönség.

Museo del Prado

A madridi Prado a világ legnagyobb és legfontosabb múzeumai közé tartozik, és Spanyolország egyik legjelentősebb közgyűjteménye, amely 2017-ben több mint hárommillió látogatót fogadott. 

A VII. Ferdinánd által alapított királyi múzeum mindössze 311 festménnyel kezdte meg működését. Mára gyűjteménye meghaladja a 35 ezer darabot, amelyből a festmények száma több mint nyolcezer. 

A világ egyik legnagyobb művészeti kincsestára a Madridi Nemzeti Múzeum El Greco, Velázquez, Murillo, Goya, Botticelli, Tiziano, Rembrandt és más alkotók felbecsülhetetlen értékű műveivel. A madridi múzeum rendelkezik a világon a legnagyobb Hieronymus Bosch-gyűjteménnyel, amelynek fő darabjait, köztük például a Gyönyörök kertje hármas oltárképetl kiemelt helyen, egy különteremben tekintheti meg a Prado közönsége.

A múzeuban látható Albrecht Dürer híres Ádám éa Éva c. festménye. A német származású reneszánsz festőművész 1507-ben Nürnbergben festette a képeket, nem sokkal azután, hogy visszatért Velencéből. Az itáliai művészet hatása tisztán kivehető a festményeken. A fényekkel és az árnyékokkal játszva jelenítette meg a bibliai alakokat, amelyek a sötét háttérből rajzolódnak ki. Évát a tudás fája mellett örökítette meg a művész, ahogy egy almát fogad el az ágakon tekerődző kígyótól. A szomszédos képen álló Ádám a fejét Éva irányába hajtja és jobb kezével a nő irányába nyúl. A festmények 1827-ben érkeztek a spanyol fővárosban lévő múzeumba.

A múzeumba a belépés ingyenes!

Museo Reina Sofía (Zsófia Királyné Múzeum)

A múzemban látható Pablo Picasso Guernica című világhírű festménye.

Thyssen-Bornemisza Múzeum

A gyűjteményt a spanyol állam vásárolta meg 338 millió dollárért. A gyűjtemény eddig a család érdekeit képviselő Favorita Trustess Limited birtokában volt. Madridban a Villahermosa palotában, a város egyik legszebb régi épületében helyezték el a több mint hétszáz páratlan értékű műkincset tartalmazó gyűjteményt.

A gyűjteményt Heinrich Thyssen-Bornemissza báró hozta létre, aki a német kohászat egyik legnagyobb vagyonát megteremtő August Thyssen fia volt, s azt a harmadik generáció képviselője, Hans Heinrich fejlesztette tovább. Korábban Lugano mellett lehetett megtekinteni a műkincsek egy részét. A madridi múzeumot  János Károly király és Zsófia királyné jelenlétében avatták fel.

A három szinten, 48 kiállító teremben elhelyezett páratlan gyűjteményben jelenleg 715 műkincs van, további hatvanat másutt helyeznek el. A gyűjtemény az olasz primitív festészettől, a középkori művészettől és a korai flamandoktól kezdve egészen napjainkig tartalmaz képeket, kisebb számban szobrokat és egyéb műalkotásokat. Olyan kincsei vannak, mint Memling, Jan van Eyck, Dürer, Tizian, Tintoretto, El Greco alkotásai, vagy az impresszionista festészet, a kubizmus, a szürrealizmus mesterei: Renoir, Van Gogh, Gauguin, Braque, Picasso, Miro és mások képei. A legközelebbi múlt és napjaink művészetét olyanok képviselik, mint Jackson Pollock, Lichtenstein, Rauschenberg, Andy Warhol, vagy Salvador Dali. Igen gazdag például a német kubizmus és szürrealizmus anyaga és sok olyan orosz festő is szerepel a gyűjteményben, akik korábban nem lehettek művészek saját hazájukban. A magyar látogató Moholy-Nagy műveit is megtalálhatja a hatalmas anyagban.

Madrid legrégebbi kávéháza

A Café Comercial Madrid belvárosában található kultikus hely a spanyol kulturális élet nagyjainak volt törzshelye. A márványasztaloknál költők, írók, újságírók, zenészek, filmesek találkoztak, beszélgettek és váltották meg a világot. Gyakoriak voltak a felolvasások, irodalmi estek. Antonio Machado költő és az irodalmi Nobel-díjas Camilo José Cela neve egybeforrt a Café Comerciallal.

Spanyolország leghíresebb órája

Spanyolország leghíresebb órája, a Madrid főterének számító Puerta del Solon található toronyórát II. Izabella királynő avatta fel 1866. november 19-én, uralkodása 33 évfordulója alkalmából. Készítője és adományozója José Rodríguez Losada órás volt. Mind a mai napig külön munkakört jelent a Puerta de Sol órájának gondozása, karbantartása.

Az óra azért különleges a spanyolok számára, mert minden évben harangjainak zúgására búcsúztatják az óévet. A Puerta del Solon tízezrek gyűlnek össze ilyenkor ünnepelni, a tévécsatornák pedig élőben közvetítik az óraütéseket, hogy az egész országban láthassák és hallhassák.

A hagyományok szerint szilveszterkor, amikor a toronyóra elüti az éjfélt, egy-egy szem szőlőt kell megenni, hogy az új esztendő is szerencsés legyen.

Az órához számtalan anekdota kötődik, például 1952-ben az akkori venezuelai nagykövet szerette volna megvásárolni és hazavinni Caracasba a mintegy 300 kilós óraszerkezetet, de az üzlet nem jött létre.

San Ildefonso templom

Itt található Miguel de Cervantes spanyol író síremléke.

Atocha pályaudvar

A pályaudvar érdekessége, hogy várótermében egy trópusi kert található. A négyezer négyzetméteres botanikus kert igazi látványosságnak számít, a látogatók általában hosszan elidőznek ott az egzotikus növényeket és a medencében élő állatokat figyelve. A teknősök és díszhalak szomorú sorsát azonban kevesen ismerik; mindannnyian elhagyott házi kedvencek, akiktől régi tulajdonosaik a pályaudvar eredetileg csak vízinövények számára kialakított medencéjében szabadultak meg. A pályaudvar díszkertjének medencéjét ezért hamarosan megszüntetik, és az így felszabaduló 128 négyzetméteren a környezetvédelemnek szentelt kiállítóteret terveznek létrehozni.

El Rastro bolhapiac

Madrid legrégebbi és egyben Európa legnagyobb bolhapiaca.

Minden vasárnap nagy tömeg böngészi a használt árukat a La Latina szűk utcáin húzódó standok százai között. A meredek, keskeny utcák mentén, amelyek körülveszik a La Latina-t, antik üzletek, divatos bárok, éttermek és művészeti galériák vannak.

Parque Warner Madrid

Szórakoztató- és Vidámpark Madridban.

Parque de Atracciones de Madrid

Az 1969 óta működő vidámpark a Casa de Campo-ban, Madrid legnagyobb közparkjában található. A vidámparknak jelenleg négy nagyobb része van, mivel a korábbi ötödik részt, az úgynevezett Gran Avenida-t 2012-ben az első részhez csatolták.

Az első terület a „Zona Tranquilidad” (csendes zóna) nevet kapta, itt találhatók például a La Jungla és a Star Flyer nevű játékok. Emellett pedig ezen a részen vannak még céllövöldék, trambulinok, valamint számos étterem, bolt, és két színpad, amiken egész évben különböző előadások és koncertek láthatók.

A második terület az úgynevezett „Zona del Maquinismo”, amiben többnyire hullámvasutak vannak.

A harmadik terület a „Zona de la Naturaleza” („zöld” zóna) névre hallgat, ez a park legzöldebb területe, itt található a vidámpark két vizes játéka is, valamint egy 4D-s mozi.

A negyedik terület pedig a „Nickelodeonland” (a Nickelodeon zóna) nevet kapta. Játékai: Magneto de Jimmy Neutrón, La Aventura de Dora, Al Bosque con Diego, Juegos de Agua, Cazameduzas de Patricio, Los Globos Locos, Coches de Choque de Rugrats, Padrinos Voladores, Splash Bash, Hero Spin, Patrulla Canina és a Nickelodeon Express.

Faunia

Madrid leginnovatívabb állatkertje és botanikus parkja.

Zoo Aquarium de Madrid 

A Casa de Campo területén található.

Safari Madrid

Szafaripark Madridban, Aldea del Fresno-ban található, a fővárostól kb. 50 km-re.

Közlekedés Madridban

Madridban 2017 végén megszűnt a papíralapú jegy a tömegközlekedésben. A Multi nevű plasztikkártya 2,5 euróba (775 forint) kerül, és egy útra szóló jegyeket, 10 utazásra alkalmas "gyűjtőjegyet", illetve a turistáknak 1,2,3,5 vagy 7 napos bérleteket lehet rátölteni, amelyek a metróra, a városi és távolsági buszokra érvényesek.

A közlekedési kártyákat a metrók bejáratánál elhelyezett automatáknál, és újságárusoknál lehet kiváltani és feltölteni, de utóbbira a Bankia nevű pénzintézet bankautomatáinál is lehetőség van.

Tartomány:Madrid
Cím:Madrid
GPS: 40° 25′ 0.39144″, -3° 42′ 13.64472″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward