» Olaszország

» Olaszország » Friuli-Venezia-Giulia » Friuli


Értékeld Te is:

Trieszt épületei, kávézói és ételei a Monarchia hangulatát idézik. A város ennek ellenére megőrizte olasz jellegét.


Trieszt (olaszul Trieste) kikötőváros Észak-Olaszországban, Friuli-Venezia-Giulia régió közigazgatási székhelye.

Trieszt 1382-től 1918-ig a Habsburg Birodalom része volt, a negyedik legnagyobb város a Monarchiában. A tengerparton sorakozó épületek a monarchiabeli idők emlékei. 1945-ben Jugoszlávia a vegyes lakosságú környékével együtt magáénak követelte, majd 1954-től ismét Olaszország része.

Látnivalók Triesztben

Piazza Unita d'Italia. A város legnagyobb területen elterülő tere a Piazza Unita d'Italia, mely körül a századfordulóban épült paloták találhatóak. A mintegy 12.000 négyzetméteres tér közvetlenül a tenger mellett fekszik, csodaszép épületekkel határolva. Tenger felőli részén eredetileg kikötő volt, ezt az 1850-es években számolták fel. A téren két szobrot találunk, a magas oszlop tetején áll VI. Károly császár szobra (1728), míg az 1754-ben emelt Négy Kontinens díszkút Triesztet mutatja be a világnak, mint Fortuna istennő kegyelt városa. A tér épületei: Palazzo Del Governo, Stratti Palazzo, Palazzo Modello, Palazzo Del Municipio (a mai Városháza, 1877-ben eklektikus stílusban épült), Palazzo Pitteri (Trieszt legérdekesebb barokk épülete 1790-ből), Duchi d'Aosta (1873), Lloyd Triestino Palazzo (1883-ban született, neoreneszánsz palota, a Lloyd hajótársaság székhelye volt).

Piazza Unità d'Italia - Fabrice Gallina

Piazza Unità d'Italia (c) enit/Fabrice Gallina

Piazza della Borsa. Gabriele D'Annunzio szobra. 1919. szeptember 12-én D'Annunzio egy 2500 fős milíciával elfoglalta az akkor felerészben olaszok által lakott Fiumét, és független állammá nyilvánította Carnarói Olasz Kormányzóság néven. Így akarta megakadályozni, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását követően az újonnan létrejövő délszláv államhoz kerüljön a város. D'Annunzio azt akarta, Olaszország jelentse ki, hogy Fiume hozzá tartozik, amikor pedig ez nem következett be, független állammá kiáltotta ki a kikötővárost. Az olasz kormány elítélte D'Annunzio akcióját. A nagyhatalmak nyomása ellenére a városállam 1919 szeptemberétől 1920 decemberéig, 15 hónapon keresztül tartotta magát, amikor is az olasz haditengerészet lőni kezdte a várost, amelyet a szabadcsapatok végül feladtak. D'Annunzio 1863. március 12-én született az Adriai-tenger partján fekvő Pescarában, hazájában "A Költő" ("Il Vate"), és az irodalomtörténet egyik legnagyobb alakja - egyesek "az első Mussolininek" is nevezik, mert gondolatai nagy hatással voltak a későbbi diktátorra. D' Annunzio tiszteletére, Rijeka (Fiume) elfoglalásának 100. évfordulóján, 2019 szeptemberében szobrot állítottak a városban, amely ellen Horvátország tiltakozó jegyzéket küldött Olaszországnak.

Corso Italia.Trieszt legfontosabb utcája, fontos történelmi események, felvonulások színhelye.

"Faro della Vittoria"/Győzelem világítótorony

Villamos Opicina-ból a hegyekbe. A Piazza Oberdanról indul a Trieszt-Opicina kisvasút.

Molo Audace: a tengerbe nyúló móló, 1918-ban nevezték el az első ideérkező rombolóhajóról. A Molo Audance a turisták egyik kedvelt nevezetessége, a tenger óriási kék vízének látványa, a tiszta kék ég, valamint a naplemente vörös és narancs színe, illetve romantikája hosszú évek óta vonzzák a romantikát kedvelőket.

Nagy Csatorna (Canale Grande). Az 1756-ban létrehozott mesterséges kikötő a mai város egyik meghatározó jelképévé vált. Még ma is több tucat vitorláshajó horgonyzik a Canale-Grande mentén. Két helyen is híd szeli át. A tengertől távolabb eső Vörös-híd mellett találjuk a zöldség- és gyümölcspiacot. A csatorna végében áll Csodatevő Szent Antal temploma. Míg tőle jobbra a szerb-ortodox Szent Szpiridon templom.

Piazza Del Ponterosso: hagyományos piac, Banca Nazionale Del Lavoro (1878). A tér közepén a Puttini Szökőkút (1753).

Piazza Della Borsa műemlékei: Palazzo Della Borsa tőzsdepalota 1806-ból, Tergesto (1842) a triesztiek kedvenc találkozóhelye, Palazzo Dreher, Credito Italiano (barokk épület, előtte I. Leopold osztrák herceg szobra), Casa Bartoli (1905), Banca d'America e d'Italia (1912).

San Giusto domb. La Cattedrale di San Giusto/San Giusto katedrális és San Giusto Erőd (részletek)

Miramare-kastély (Castello di Miramare). A belvárostól mintegy 3 km-re álló 19. századi romantikus kastély, amely Habsburg Miksa osztrák főherceg és felesége, Sarolta hercegnő részére épült. (részletek)

Orto Lapidario. Az Orto Lapidario területének érdekessége, hogy itt találhatjuk a régészet egyik meghatározó alakjának a német Johann Joachim Winckelmannak a sírját. A régész a városban lelte halálát 1768-ban.

Zsinagóga. A trieszti zsinagóga Európában a második legnagyobb.

Római Trieszt. A Római Birodalom idején a közeli Aquileia alapításával egy időben "Tergeste" néven kolóniát hoztak létre itt. Római emlékek Triesztben: Teatro Romano, római bazilika és fórum, Antiquarium (via Donota), korai keresztény bazilika, Antiquarium (via Seminario), városfal. Arco di Ricardo i.e. I. századból való diadalívet a Santa Maria Maggiore és a San Silvestro templomok közelében találhatjuk meg.

RÉGI KÁVÉHÁZAK

A velencei hatásra létesült kávéházaknak nagy hagyománya van az olasz kikötővárosban. A legrégebbi kávéház, amelyet okiratban is említenek, a Benedetto Capano, amely 1768-ban nyílt a San Nicolo utcában.

A történelmi kávézókban egy szelet Sacher torta vagy egy rigojanci (Rigó Jancsi) társaságában Bécsben fogjuk érezni magunkat. Itt alapította meg Ernesto Illy kávébirodalomát, akinek apja a magyar Illy Ferenc alkotta meg az Illy kávét.

Caffé Tommaseo (Piazza Tommaseo, 4/c)
Caffé Torinese (Corso Italia, 2 - Ecke Via Roma)
Caffé Stella Polare (Via Dante, 14)
Konditorei Pirona (Largo Barriera Vecchia, 12)
Caffé San Marco (Via Battisti, 18)

AKVÁRIUM

Akvárium (részletek)

MÚZEUMOK

Museum Revoltella (Via Diaz, 27.)

Museo Del Mare/Tengerészeti Múzeum (Via Campo Marzio, 5)

Vasúti Múzeum/Museo Ferroviario (Via Giulio Cesare, 1)

Science Centre Immaginario Scientifico (Riva Massimiliano Carlotta,15)

Háborús múzeum (részletek)

Risiera di San Sabba. Az 1943-45-ös náci megszállás idején 3000-5000 embert, főként politikai foglyokat gyilkoltak meg a gyár által átalakított koncentrációs táborban. Ma az épület múzeum.

KALAND

Trieste Adventure Park: kalandpark erdei kötélpályával 5 éves kortól. Nyitva: májusban és szeptemberben csak hétvégén, június-augusztus szerda-vasárnap (34013 Trieste, Ceroglie, 1-Duino Aurisina)

Miramare Rezervátum Látogató Központ: seawatching kevés tenger alatti tapsztalattal rendelkező úszóknak. Egyedülálló és érdekfeszítő lehetőség a csodálatos tengerfenék biztonságos megfigyelésére.

Tartomány:Friuli-Venezia-Giulia
Település:Trieszt
Cím:34121 Trieste
GPS: 45° 39′ 12.80455″, 13° 46′ 42.47497″
Honlap: https://www.discover-trieste.it/Home

Régióválasztó

arrow_upward