» Olaszország

» Olaszország » Umbria » Umbria


Értékeld Te is:

Umbria középkori városai Olaszország legszebb városai közé tartoznak.


Assisi: A szép umbriai városban Szent Ferenc életének helyszíneit végigjárva megismerhetjük a Szent életét. (részletek)

Bevagna: I borghi più belli d’Italia szövetség tagja. A középkori falakkal körülvett óváros képe román stílusú. A Piazza F. Silvestri nemcsak Umbria egyik legszebb tere, hanem eredeti aszimmetrikus várostervezési megoldásáról is híres.

Norcia: I borghi più belli d’Italia szövetség tagja. Norciából származik a világhíres sonkát, a prosciutto crudo. Az előírásnak megfelelően Umbria keleti hegyeiben a sertések csak egy bizonyos típusa és nagysága használható a sonkák előállításhoz, sem vaddisznóból sem kocából nem lehet prosciuttót készíteni. Az állatok szabad tartásúak, takarmányuk alapja a gabona, amihez a Parmigiano-Reggiano sajttenyésztéséből származó tejsavót keverik. Ez adja majd a sonkák összetett ízét.
Az érlelés folyamata során kétszer sózzák, hagyományosan mossák és szárítják a combot, majd végül zsírral kenik be. Ennek a technikának köszönhetően a Prosciutto di Norcia színe a rózsaszíntől az egészen mélypirosig terjed. Az érlelés legalább 12 hónapig tart, aminek körülményei, vagyis a hegyek egyedi éghajlata nagyban hozzájárul a végtermék jellemzőihez. A sonka aromája kissé fűszeres, az íze intenzív, de egyáltalán nem sós. Az európai védőszentként tisztelt Nursiai Szent Benedek, a bencés rend alapítója szülőházára emelt bazilika a 2016. október 30-i földrengésben omlott össze. A templomból csak a homlokzat és a hajók tartófalainak egy része maradt meg. Az október végi 6,5-ös erősségű földmozgás epicentruma az umbriai Norcia térségében volt, január 18-án pedig egy 5,5-ös földrengés következett.

Spello: I borghi più belli d’Italia szövetség tagja. Spello hegyre épült misztikus kisvárosa Umbria gyöngyszeme. Spellóban érdemes megnézni a római eredetű, impozáns Porta Venere kaput, amelyet Properzio tornyai szegélyeznek, a Santa Maria Maggiore kollégiumi templomot a Pinturicchio által freskózott Baglioni-kápolnával és a 16. század második feléből származó derutai majolika csempékkel borított padlóval. 

Gubbio: Az umbriai kisváros képe élénken él a magyar kultúrában; Szerb Antal Utas és Holdvilág c. regényének megjelenése óta az Itáliába látogató magyarok, ha tehetik, elmennek Gubbióba, és megpróbálják rekonstruálni az ott történteket. (részletek)

Foligno: A szép városka arról híres, hogy itt nyomtatták ki először, 1472. április 5-én az első példányt Dante Isteni Színjátékából. Egykor a kalandozó magyarok is jártak erre és romboltak. (részletek)

Cascia: Szent Rita múmiájt a mai napig a casciai Szent Rita templomban őrzik. (részletek)

Bettona: "I Borghi più Belli d'Italia" tagja, csodálatos óvárosa van.

Orvieto: (részletek)

Spoleto: Spoleto látképét a Rocca Albornoz uralja, amely eredetileg pápai erődítmény, majd Lucrezia Borgia otthona volt. Spoleto kanyargós középkori városközpontját a Pinturicchio és Filippo Lippi által freskókkal díszített román stílusú Santa Maria Assunta székesegyház magas harangtornya, a longobárd korból származó San Salvatore templom, a ma részben a Sant'Agata kolostorkomplexumba épített római színház, a Piazza del Municipio alatt található római ház, korabeli padlóval és mozaikokkal, valamint a Sant'Elia domb tetején álló hatalmas Albornoz erődítmény jellemzi.(részletek)

Tartomány:Umbria
Település:Assisi

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward