» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A korai római birodalomban az árulóknak tekintett embereket és bűnözőket erről a szikláról dobták a halálba.

Tarpeii-szikla egy kiemelkedés a Capitoliumon. A mai Via di Monte Caprino és Via del Tiempo területén található.

A nevet (latinul Rupes Tarpeia, olaszul Rupe Tarpea) Tarpeia, Spurius Tarpeius leánya után kapta. A katona a Capitolum védője volt a szabinok elleni háborúban. A szabinok az ő leányát, Tarpeiát kívánták megvesztegetni, hogy feljuthassanak a Capitolium dombjára. Lívius írása utal arra, hogy a szabinok azt ígérték a leánynak az árulásért, amit "bal karjukon hordtak". A szabin harcosok szokása volt nehéz arany ékszereket viselni karjukon. Ám az ékszerek helyett pajzsaikkal fizettek, és halálra zúzták vele a leányt.

Ezt követően a rómaiak erről a szikláról lökték le az árulókat és más elítélteket. Mivel ma is veszélyes terület, ezért a felújítások idejére elkerítették a látogatók elől.

EGY meredek szikla, amely a Capitoline-hegy déli oldalán található, közvetlenül a Forum Romanum felett. Évszázadok óta a helyszínt egy kivégzési helyszíneken használták. A bűncselekmények miatt elítélt embereket a 80 méteres (25 méteres) sziklapárkányról dobták le az alábbi fórumra. Ez a kivégzési módszer szégyenbélyeget hordozott, és a halálnál rosszabb sorsnak számított. Különösen szörnyűnek tartott bűncselekmények büntetéseként tartották fenn: hazaárulás, gyilkosság és hamis tanúzás.

A legenda szerint Tarpeia, Spurius Tarpeius római parancsnok lánya elárulta Rómát, és megnyitotta a város kapuit Titus Tatius szabin király előtt. A Kr. E. 8. században a szabiniai nemi erőszak következtében Tatius Rómát támadta. Tarpeiát az ellenséges király megrontotta, és aranyra és ékszerekre vágyott. Bár segített a szabinéknak, pajzsukkal összetörték és eltemették az úgynevezett Tarpeian-sziklára. Nem sokkal később a szikla kivégzőhellyé vált az árulók számára.

A szabinák által a Tarpeian-sziklán épített szentélyeket Kr.e. 500 körül bontotta le Róma hetedik és utolsó királya, Tarquinius Superbus, aki a területet egyengette a Jupiter Capitolinus templom megépítéséhez. Akkor Róma legfontosabb temploma volt. A sziklát az első század végéig használták kivégzésekre.

Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Rupe Tarpea
GPS: 41° 53′ 29.34384″, 12° 28′ 56.27064″

Még nem érkezett hozzászólás!