» Olaszország

» Olaszország » Puglia » Adriai tengerpart


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Puglia több száz kilométeres tengerpartjáról, történelmi városairól és érintetlen természetéről ismert.


Melendugno (LE). Torre Sant'Andrea strand, Melendugno

Itt a homokos helyett inkább a sziklás part dominál egy olyan látványos környezetben, mint a Melendugno-ban található Faraglioni di Torre Sant’Andrea nevű sziklaképződmény a Baia dei Turchi és Torre dell’Orso között húzódó szépséges partszakaszon. Éppen e két említett település között található ez a rendkívüli természeti képződmény, a parti sziklákat a tenger és a szél rendkívüli változatossággal faragta, alakította. Egy könnyen megközelíthető kb. tíz méteres lejárón keresztül érhetjük el a hihetetlen tiszta, a kék és zöld minden árnyalatában játszó tengert, hogy aztán vagy úszva elérjünk egy természetes sziklapadot. Aki mégis inkább a homokos strandot kedveli, annak a Torre Sant’Andrea városka kellős közepén lévő strandot javasoljuk, amely egyúttal a helyi halászok kikötőjéül is szolgál.

Otranto, Salento, Adriatic Sea, In Salento, Italy

Otranto (c) pixabay

Otranto (LE)

A pugliai Otranto nemcsak gyönyörű tengerpartjáról híres, hanem a Santa Maria Annunziata székesegyház keresztkápolnájában látható az 1480-ban mártírhalált haltak csontjairól is. Amikor 1480-ban Otrantót török-támadás érte, 12 ezren haltak meg. A csata végén a török parancsnok felajánlotta, hogy megkíméli a 800 túlélő életét, ha azok áttérnek az iszlámra. Miután megtagadták, szörnyű kínzások között kivégezték őket. A bazilika keresztkápolnájában ma is láthatók a mártírok csontjai.

Polignano a Mare (BA). Domenico Modugno, a világhírű olasz énekes-zenész-színész itt született, leghíresebb dala a Volare. Az egyik legtöbbet fényképezett hely az Adriai-tenger partján. 

Az óváros sikátoraiból itt egyenesen az Adriai-tengerbe sétálhatunk, mert a Baritól alig 30 kilométerre délkeletre fekvő dél-olasz település megőrizte az óváros közepén, meredek sziklákba kapaszkodó kis homokos öblöt. A valóban gyönyörű hely már a bronzkorban is vonzó volt. A régészeti leletek igazolják, hogy ez a hely már akkoriban is lakott volt. Görög telepesek és a rómaiak követték, mindannyian itt hagyták nyomukat, és még ma is Polignano a Mare varázsát alkotják.

Polignano a Mare - Nunzio Pacella

Polignano a Mare (c) enit/Nunzio Pacella

Baia di Punta Rossa, Mattinata

A Gargano félsziget Mattinata és Manfredonia közötti, látványos sziklaképződményeivel és képeslapra illő látványával mindenkit elbűvölő tengerparti szakasza igazi gyöngyszem. A számtalan apró öböl közül a csodaszép Baia di Punta Rossa egy kicsi, de nagyon szép strand, mely egy gyalogösvényen át közelíthető meg. Séta közben a látogatót megrészegíti a tömény fenyőillat, s végül frissítő fürdőt vehetünk a kristály tiszta tengerben.

A hely nagy előnye, hogy kevéssé ismert, így nincs nagy tömeg, mint a többi környékbeli strandon. A víz tiszta, áttetsző és kellemesen simogató. Igazán pihentető órákat tölthetünk el itt Puglia ragyogó napsütésében. A strandolással töltött nap végén nem mulasszunk el egy hangulatos sétát tenni a bájos Monte Sant'Angelo városkában, mely igazi ékszerdoboz a tenger és a hegyek között.

Castro (LE)

A Salentói-félszigeten fekszik, Otranto városától délre. A település neve a latin castrum szóból ered, ami erődítményt jelent. Egy i.e. 123-ból származó feljegyzésben Castrum Minervae néven szerepel. Egyes olasz történészek szerint Aeneas itt lépett először Itália földjére. (részletek)

Beach, Puglia, Gallipoli, Sea, Salento, Summer, Costa

Gallipoli (c) pixabay

Gallipoli

A város két részből áll: a Borgo (az új város) valamint a történelmi óváros, mely egy partközeli szigeten található és egy többíves híd köti össze a várossal.

Beach, Costa, Sea, Peschici, Gargano, Puglia, Porto

Peschici (c) pixabay 

Peschici

A Peschici név valószínűleg szláv eredetű, ugyanis 970-ben szláv katonák szabadították fel a Gargano-félsziget településeit a szaracén uralom alól és két kolóniát alapítottak. Főbb látnivalói a középkori óváros valamint a part mentén álló 9. században épült őrtornyok. 1998. október 31-én egy 99 játékosból álló csapat 63 milliárd líra (32 millió euró) nyert a lottón. Olaszországban a „Peschici” azóta szinte azonos a váratlan boldogsággal.

További látványos strandok Pugliában

Fasano (BR)

Ginosa (TA): Marina di Ginosa

Rodi Garganico (FG)

Salve (LE)

Monopoli (BA): Lido Rosso, Castello di Santo Stefano, Capitolo

Ostuni (BR)

Tartomány:Puglia
Cím:Polignano a Mare
GPS: 40° 59′ 46.0266″, 17° 13′ 10.50852″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward