» Olaszország

» Olaszország » Lombardia » Milánó

Santa Maria delle Grazie - Utolsó vacsora


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Santa Maria delle Grazie-templom és -kolostor legfőbb nevezetessége, hogy itt látható Leonardo da Vinci Utolsó vacsora c. freskója.

I. Francesco Sforza, Milánó hercege rendelte el, hogy építsenek dominikánus kolostort és templomot a város egyik terére, ahol egy korábban, Szűz Mária tiszteletére fölszentelt kápolna már állt. A kolostor 1469-ben készült el, a templom 1492-93-ra. Milánó új uralkodója, Ludovico Sforza elhatározta, hogy az épülő templomnak a Sforza-család temetkezési helyéül is szolgálnia kell, így - vélhetően Donato Bramante tervei alapján - 1494-re átépíttették a templom apszisát.

Az egykori kolostor épületei, az udvarok és átjárók a templomtól balra helyezkednek el. A térről nyílik a főbejárat, innen egy kis előcsarnokon keresztül megközelíthető a refektórium is, ahol Az utolsó vacsora (Il Cenacolo) látható. A kolostorba a templomon keresztül lehet bejutni.

Ludovico Sforza kérte fel 1495-ben Leonardo da Vincit a híres evangéliumi jelenet megörökítésére. A kép 1497-re el is készült, de alig 20 évvel utána már kétségessé vált, hogy képes lesz-e ellenállni az időnek. Leonardo ugyanis eltért a freskófestészet addig ismert technikájától: erős temperát használt, amelyet csirizzel és gipsszel preparált falrétegre vitt fel. Nem tudni biztosan, az eljárás helytelensége vagy egyszerűen a fal nyirkossága miatt, a 16. században a nagy mű állapota egyre romlott és a század végére már menthetetlennek ítélték. Ráadásul a falba egy ajtót is vágtak, amelynek a festmény egy része áldozatul esett.

Két évszázadon át nem túl sokat tettek megmentésére. A 20. század elején többször neki fogtak a restaurálásnak, ekkor sikerült a színek reprodukálásával egyidejűleg elszigetelniük a képet a nyirkos faltól. 1943. augusztus 15-én angol-amerikai légicsapások miatt bombatalálat miatt a refektórium beomlott, de Leonardo alkotása sértetlen maradt. A terem újjáépítése során sikerült a korábbi helytelen restaurálási kísérletek nyomait eltüntetni, s helyreállítani freskót. Ekkor akadtak rá legfelső réteg alatt Leonardo saját kézjegyére.

2019-ig restaurálják az Utolsó vacsorát

Leonardo da Vinci freskóján a legkorszerűbb megőrzési munkálatokat végzik el, és új szellőzőrendszert is kialakítanak.

A restaurációs munkák mellett megtisztítják a levegőt is milánói Santa Maria delle Grazie kolostor refektóriumában, ahol a remekmű található. A kolostor mikroklímájának szabályozásával nemcsak a freskó időtállóságát javítják, hanem azt is lehetővé teszik, hogy ezután több látogató csodálhassa meg a művet.

Eddig egyszerre legfeljebb 25 látogatót engedtek be a freskóhoz, és mindenki csak 15 percet tölthetett a remekmű előtt, tehát a látogatási időben mintegy 1300 ember tekinthette meg naponta, ráadásul jó előre kellett foglalni. A korlátozások miatt eddig évente legfeljebb 400 ezer ember tekinthette meg a reneszánsz zseni egy főművét.

Az új szellőzőrendszer napi 10 ezer köbméter levegő cseréjét teszi lehetővé a jelenlegi 3500 köbméterrel szemben. A különleges szűrőrendszer beépítésével Leonardo halálának 500. évfordulójára, 2019-re készülnek el.

Belépő 2017-ben: 10 euró

A jegyeket előre, online kell megvásárolni. Enélkül nagyon kicsi az esély, hogy meg tudjuk tekinteni az alkotást.

Tartomány:Lombardia
Település:Milano
Cím:20123 Milánó, Piazza Santa Maria delle Grazie, 2,
GPS: 45° 27′ 57.40632″, 9° 10′ 15.38886″
Honlap: https://cenacolovinciano.org/

Még nem érkezett hozzászólás!