» Olaszország

» Olaszország » Campania


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Pompeji pusztulása az ókor egyik legismertebb eseménye. A romváros Nápoly környékének legnagyobb nevezetessége, leglátogatottabb helye.


A nápolyi öbölben fekvő Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79. augusztus 24-én. Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt, amikor a várost maga alá temette a láva, sár és por, és konzerválta. Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek. Pompeji ma a legjobb állapotban fennmaradt antik romváros, az UNESCO világörökségének része, Olaszország egyik legkedveltebb látványossága.

Pompeji régészeti területét az UNESCO 1997-ben vette fel a világörökségi helyszínek közé. Évente több mint 3 millióan látogatnak Pompejibe, amely a második leglátogatottabb olaszországi műemlék a Colosseum után.

Pompejit a Vezúv 79-ben történt kitörésekor lepte be teljesen a vulkáni hamu, több mint 9 méter magasan. 

Újkori felfedezése teljesen véletlenszerű volt: a 16. században a Sarno-folyó szabályozási munkálatai során bukkantak rá az első falmaradványokra. A hivatalos feltárás csak jóval később, 1748-ban kezdődött meg.

Maga a kiterjedt romváros is mély benyomást kelt a látogatóban. A feltárások szerint Pompejinek három központi része volt. A legfontosabb a Fórum, ahol Jupiter temploma és a középületek álltak, aztán a Forum Triangolare, ahol a színházak és néhány középület emelkedett, végül az Amphiteatrum és a pompeji ifjak edzőpályája, a Grande palestra.

A turistákat azonban leginkább a pompeji emberek félbeszakadt élete, a sütőben maradt kenyér és a kasszában maradt pénz érdekli, a nyüzsgő város élete a vulkáni hamueső kezdetekor néhány óra alatt szűnt meg. A Vezúv kitörésekor nem mindenki tudott elmenekülni Pompejiből. A korábbi feltételezésekkel ellentétben az életüket vesztő lakosok nem megfulladtak, hanem elégtek a vulkáni felhőben. Ezért rándult görcsbe a testük és az arcuk. Megégett testükön megőrződtek ruháik foszlányai is.

Több mint ezer ember földi maradványát találták meg Pompejiben a 18. század vége óta végzett ásatásokon. Nyolcvanhat holttest kiváló állapotban maradt fenn: megtekinthetők a pompeji ásatások területén, az amfiteátrumban emelt piramisformájú új térben állították ki a megkövült emberi testeket.

Az alábbi néhány helyszínt feltétlenül nézzük meg, így ismerhetjük meg Pompeji igazi hangulatát: Forum, Basilica, Tragikus poéta háza, Faun háza, Vettikusok háza, Casa degli Amorini dorati, Terme Stabiane, Nagy Színház, Kis színház, Menandrosz háza, Casa Criptoportico, Villa di Giulia Felice, Amphiteatrum és a Villa dei Misteri.

A Villa dei Misteri hosszú restaurálás után teljes pompájában megcsodálható. A villa a pompeji ásatások egyik legszebb villájaként ismert. Az ókori pompeji városfalon kívül álló villát a Vezúv 79-ben történt kitörésekor lepte be teljesen a vulkáni hamu, amely alól 1909-ben kezdték el kiásni. A falain megmaradt freskók egy ókori szertartáson, a feltételezések szerint a Dionysos-kultusz misztériumaiban részt vevő nőalakokat ábrázolnak. A villa úgynevezett Rejtélyek termének híres freskói két téma köré szerveződnek: az egyik a dionüszoszi szertartás, a másik egy fiatal lány esküvői szertartása. A két történeti szál egy rituális jelenetben éri el csúcspontját.

A villán kívül még három restaurált domust láthatunk Pompejiben. Az úgynevezett Triptolemos házát, Romulus és Remus házát, illetve Marcus Lucretius Fronto házát. Utóbbit a művészettörténészek a Vezúv 79-es kitörése után megmaradt épületek között a legszebbnek tartják építészeti stílusa és a termeit díszítő freskók miatt, amelyek Mars és Venus szerelmét idézik.

Szintén restaurálva látható az úgynevezett nagy tornacsarnok. Az ókori város nagyobbik tornacsarnokát Augustus császár korában építették. A 62-es földrengésben megrongálódott, ezért a Vezúv 79-ben történt kitörésekor a tornacsarnok zárva volt. A száznegyven méter hosszú, százharminc méter széles nyitott épületet oszlopcsarnok övezte és az edzőpálya közepén medence is állt.

A Geometriai Mozaikok Háza névre keresztelt épület Pompeji egyik leghíresebbje. Nevét a ház padlóját díszítő mozaikokról kapta. Az épület több mint 60 szobából áll, két korábbi ház egybeépítése során keletkezett. A tökéletes épségben fennmaradt padlómozaikok fekete és fehér berakásúak, komplex mértani alakzatokat ábrázolnak. 

Helyreállították az ókori Pompeji egyik legnagyobb mosodáját. Eredeti berendezéseivel együtt látható a pompeji ásatásokon az ókori város egyik hajdani kelmetisztító és gyapjúkészítő műhelye, Stephanus ványolója, amely a világ egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori üzlethelyisége. Stephanus ványolóját 1912 és 1914 között ásták ki. Az ott talált berendezési tárgyak elhelyezését az 1916-ban készült felvételek alapján ismerik. Stephanus nevét egy falfelirat alapján azonosították. Az ásatás látogatói úgy tekinthetik meg az emeletes kelmetszitítót, ahogyan valószínűleg az ókori ügyfelek is látták a 79-es vulkánkitörés előtt. A műhelybe visszakerültek az ott talált tárgyak, amelyeket eddig az ásatások múzeumában őriztek: elsősorban azok a tányérok, kancsók, tálak, amelyek a konyha falán lógtak vagy a kőből emelt konyhai pulton sorakoztak. A vasból készült, hússütésre használt grillező is visszakerült eredeti helyére. Stephanus ványolóját (fullonica Stephani) lakóházból építették át gyapjúmosóvá és kelmetisztítóvá: az alsó szinten a mosásra szolgáló medencék álltak, az emeleten a kelméket szárították. A ruhatisztítás jövedelmező kereskedelmi tevékenységnek számított: a ruhák tökéletes tisztításához vizet, agyagot és emberi vizeletet is használtak, amelyet a köztéri mellékhelységekben gyűjtöttek össze.

A Casa degli Amanti (Szerelmesek háza) az egyetlen épület az ókori Pompejiben, amelynek emeleti szintje is csaknem teljes épségben megőrződött. Az épület feltételezhetően bordélyház volt. Nevét a bejárat melletti feliratról kapta: "Amantes, ut apes, vita(m) mellita(m) exigunt. Velle" (A szerelmesek, mint a méhek, olyan édesen élik az életet, mint a méz. Bárcsak így volna). A szerkezet a külső jellemzők alapján az időszámítás előtti első századra vezethető vissza, míg a díszítés az időszámítás előtt 62-t követő időszakból származik.

Antiquarium. Az új állandó múzeum az antik romváros történetét tárja a látogató elé az i.e. 4. századtól egészen a település pusztulásáig. Az Antiquarium a legjelentősebb régészeti feltárások kincsein keresztül ad átfogó képet a látogatóknak az ókori Pompeji fejlődéséről, kapcsolatáról Rómával, mintegy bevezetőként a 44 hektáron elterülő régészeti park látványosságaihoz. Az Antiquariumot 1873-ban és 1874-ben Giuseppe Fiorelli építette a Vénusz-templom közelében. Eredetileg is kiállítócsarnoknak készült, ahol az eltemetett város 1748 óta feltárt műemlékeit mutatták be. Az épület a második világháború bombázásaiban súlyos károkat szenvedett, és helyreállították ugyan, de az 1980-as földrengésben olyan súlyosan megsérült, hogy be kellett zárni. 2016-ban látogatóközpontként nyitották meg, majd az azóta elvégzett teljeskörű felújítások nyomán 2021-ben állandó múzeumot avattak fel benne. Az antik romváros olyan híres kincsei kaptak méltó bemutatóhelyet, mint az aranykarkötők házának híres freskói, a Menander-ház ezüstkincsei, valamint a legújabb feltárások anyagai közül az Orion-ház stukkói vagy az úgynevezett kerti ház elefántcsontból, bronzból és kerámiából készült amulettjei.

Az ásatási terület többféle látogatási útvonalon fedezhető fel. Mindenki saját érdeklődése és a rendelkezésére álló idő szerint választhat, hogy mit és mennyit akar látni az ásatásokból. A tengerjáró hajókkal érkező és siető turistacsoportoknak gyors látogatási útvonalat rajzoltak meg kizárólag a legfontosabb műemlékek megtekintésével. Azok viszont, akik akár egy teljes napot is maradhatnak, a lehető legtöbbet meg akarnak mutatni Pompejiből eddig ritkán látható épületekkel is.

Akadálymentesített útvonal

Ezentúl minden turista, a mozgásukban korlátozottak, a látássérültek vagy a babakocsit tolók is minden további nélkül beléphetnek a régészeti park területére, és megcsodálhatják a legszebb domusokat.

A kerekesszékkel is járható 3 kilométeres pompeji turistaösvény Olaszország leghosszabb akadálymentesített útvonala.

Egy Smart Pompei nevű program keretében kísérleteznek egy olyan intelligens karperec bevezetésével is a mozgássérültek számára, amely segít azonnal megtalálni őket, ha bajba kerülnek. A látássérültek az elektronikus karperecen keresztül kaphatnak hangos idegenvezetést.

Az akadálymentes útvonalon kihelyezett szenzorok jelzik a mozgássérülteknek és kísérőiknek, ha az időjárás miatt veszélyessé (csúszóssá, porossá) válik vagy akár víz alá kerül az ösvény egy-egy pontja. Az akadálymentesítés alkalmával megnyitottak három olyan ősi kutat, amelyből még ma is víz fakad.

Lélegzetelállító videón Pompeji pusztulása

Belépő 2020: 16 euró/felnőtt

Érvényes EU-s személyigazolvány kedvezményes jegyeket is vehetünk. Az adott hónap első vasárnapján pedig mindenki számára ingyenes a terület látogatása.

Ellopott tárgyak múzeuma

A lelőhely az egyik legkedveltebb turisztikai célpont Olaszországban, ám évek óta problémát jelent, hogy a látogatók szeretnek elemelni egy-két régészeti leletet a helyszínről.  

Az évek alatt annyi ellopott lelet érkezett vissza Pompejibe bűnbánó levelek kíséretében, hogy a lelőhely kezelői külön múzeumot hoztak létre a tárgyak kiállítására.

Az esetek többségében a turisták szuvenírként tesznek zsebre egy-két dolgot, akadnak azonban olyanok is, akik megpróbálják eladni a tárgyakat.

Tartomány:Campania
Cím:Pompeii
GPS: 40° 44′ 46.16592″, 14° 29′ 56.16384″
Honlap: http://www.pompeiisites.org

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward