» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A viterbói Palazzo Papale (Pápai Palota) 1257-66 között épült.


Viterbo a 8. században Kis Pippin ajándékaként a pápasághoz került. A 11. század végétől szabad város. Virágzását jól jellemzi, hogy a 12. században több lakója volt, mint Rómának.

1192-től püspöki, 1257-81 között pápai székhely. Itt választották meg IV. Orbán, V. Hadrián, XXI. János és III. Miklós pápát. 1396-ban ismét a pápai állam része.

A leghosszabb pápaválsztó konklávé 1268-ban kezdődött Viterbo városában, és két év, kilenc hónap és két napon át tartott. A bíborosok azt követően sem tudtak megegyezni az új pápa személyéről, hogy drasztikusan csökkentették élelmiszer adagjukat, ennek ellenére a szükséges kétharmados többség nem jött létre. Csak miután a feldühödött lakosság megkezdte a választási helyiség tetejének elbontását, az őszi viharos esőzés miatti félelmükben 1271 szeptemberében a bíborosok megegyeztek X. Gergely személyéről.

Viterbói Szent Róza

A XIII. században, az olaszországi Viterbóban élt Szent Róza - akinek teste természetes úton mumifikálódott, és tökéletes állapotban őrződött meg. Szívrendellenesség vezethetett ahhoz, hogy a lány 1252-ben, 18-19 éves korában meghalt.

A Cantrell-szindróma rendellenesség miatt - melynél a szívet az izmok és a szegycsont nem védi, csak a bőr fedi - a lány szívének lüktetése látható lehetett bőrén keresztül is, ezért is gondolhatták kortársai különlegesnek.

Róza szegény, de vallásos családban született. Noha életrajzáról keveset tudunk, állítólag már kisgyermekként csodákat tett. Háromévesen állítólag feltámasztotta anyai nagynénjét. Hétévesen már visszavonult életet élt, a vezeklésnek szentelte magát. Hanyatló egészsége ellenére később Assisi szent Ferenc rendjébe lépett, szülővárosának, Viterbónak lakóit pedig kegyes, bűnbánó életre szólította fel, hogy ezzel szabadítsák meg a II. Frigyes német-római császár uralma és a politikai ármány alól a város.

Erős császárellenes fellépésének sikere miatt a helytartó száműzte. 1250 decemberének elején Róza állítólag megjósolta a császár halálát. Próféciája december 13-án igazolódott, ezen a napon halt meg II. Frigyes. Ezután a lány Vitorchianóba ment, melynek lakói - a település krónikái szerint - boszorkánysággal vádolták meg. Róza azonban nemcsak tagadta a vádakat, hanem állítólag ennek bizonyítására három órán át sértetlenül viselte el egy máglya lángjait. A következő évben visszatért Viterbóba, ahol a helyi zárdába akart belépni, ám családja szegénysége miatt visszautasították. Noha beletörődött az elutasításba, megjósolta, hogy halála után majd a falak közé kerül. Életének hátralévő néhány hónapját apja házának apró cellájában töltötte, itt is halt meg.

Hosszú kanonizációs eljárás után végül 1457-ben avatták szentté, a katolikus naptár szemptember 4-ét jelölte ki dicsőítésére, amely napon Viterbo lakói körmeneten hordozzák a múmiáját tartalmazó koporsót.

Árpád-házi Szent Erzsébet koponyaereklyéje Viterbóban 

2002-ben Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére oltárt és emléktáblát avattak Viterbo ferences rendi templomában. Egy régi hagyomány szerint a viterbói ferences templomban, a San Francesco alla Roccában őrzik Árpád-házi Szent Erzsébet
koponyaereklyéjének maradványait. Erzsébet 1231. november 17-én halt meg Marburgban, itt temették el a ferencesek kórházának kápolnájában. IX. Gergely pápa 1235. május 27-én szentté avatta őt, 1236-ban végezték az exhumálást. A csontokat 1249-ben helyezték el a tiszteletére épült marburgi templomban. A lutheránus vallású Hesseni Fülöp, Szent Erzsébet leszármazottja 1539-ben elvitte a templomból az ereklyéket, hogy megakadályozza azok tiszteletét. 1548-tól a
császár rendeletére a csontokat vissza kellett szolgáltatni. 1583-tól datálódik a hagyomány, amely szerint Szent Erzsébet
koponyaereklyéjét Viterbóban őrzik.

Tartomány:Lazio
Település:Viterbo
Cím:Viterbo
GPS: 42° 24′ 56.70868″, 12° 6′ 4.21394″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward