» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A híres firenzei Boboli-kert a Palazzo Pitti mögött terül el, amely az olasz reneszánsz kertek kiemelkedő példája. Szépsége miatt Olaszország egyik leghíresebb kertje. A kert a város egyik legnagyobb parkja, játszótere közkedvelt a firenzei családok körében.

A Pitti palota bal oldali szárnyán található kapu vezet egyenesen a parkba. A palota mögötti részt amfiteátrumhoz hasonlóan alakították ki. A domboldal lépcsős kőpadjai mögött fülkékben a Mediciek által gyűjtött szobrok másolatai tekinthetők meg. A kert közepén Caracalla termáiból származó római kád és egy kisebb obeliszk helyezkedik el.

A kert 45 ezer km2-es, bejárása legalább 3 órát vesz igénybe.

Buontalenti grotto

A Boboli-kertben található a manierista építészet és kultúra egy olyan remekműve, amely biztosan nagy benyomást tesz a látogatóra, aki meglátja: az úgynevezett Buontalenti grotto, amely az építészet, a festészet és a szobrászat egyedülálló ötvözete.

A barlang (olaszul Grotta Grande-nak is nevezik) a Boboli-kertek legészakibb részén, a Vasari-folyosó bejárata mellett található.

Nevét Bernardo Buontalentiről kapta, aki I. Francesco de' Medici megbízásából 1582 és 1593 között felügyelte a három terem építését. Giorgio Vasari már előtte elkezdett dolgozni a barlangon, miután megalkotta a külső homlokzat alsó részét, amely maga is a bizarr belső tér előképe.

A barlangok a 16. századi Toszkánában a nemesi helyek gyakori építészeti jellemzői voltak; a természetes barlangok leleményes reprodukcióját jelentették, szobrokkal, festményekkel, vízi játékokkal és valódi mészkőbetonokkal, amelyeket gyakran valódi barlangokból távolítottak el és használtak fel újra a művészek.

A Buontalenti grotto első terme sokkal nagyobb, mint a többi, és olyan díszítéssel rendelkezik, ahol a festői, szobrászati és építészeti elemek keverednek egymással, hogy a csodálkozás és a zavarba ejtés érzését közvetítsék.

A téma az alaktalan anyag, vagyis a káosz, amely a metamorfózis révén renddé és harmóniává alakul át, ami az alkímia egyik fő témája, amely I. Francesco számára kedves volt. A falakról a sziklák, cseppkövek, szivacsok és kagylók mintha életre kelnének, antropomorf és állati vonásokat öltve.

Az első termet Michelangelo négy Prigioni szoborcsoportjának elhelyezésére alakították át, amelyeket a grották falainak alátámasztására állítottak fel telamondóként; ezeket ma már öntvények helyettesítik, míg az eredetiek a Galleria dell'Accademia-ban láthatók.

A második teremben hasonló díszítések találhatók cseppkövekkel, kagylókkal és freskókkal.

A harmadik és egyben utolsó terem szintén barlangként van berendezve, egy fiktív égboltot ábrázolva, ahol madarak repülnek. A szobát Giambologna Vénusz-kútja uralja.

Belépő

A kertbe belépőjegyet kell vásárolni. 18 éven aluliaknak és 65 év felettieknek ingyenes.

Tartomány:Toscana
Település:Firenze
Cím:Giardino di Boboli
GPS: 43° 45′ 47.88576″, 11° 15′ 0.61841″