» Olaszország

» Olaszország » Sicilia » Szicília


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Etna (3370 m) Európa leghatalmasabb tűzhányója, nem messze Catania városától. Az Etna Szicília egyik fő turisztikai célpontja, évente több ezer látogatót vonz.


Etna-kitörések az évszázadok során

Az Etna az évezredek és évszázadok során többször, földtörténeti léptékkel mérve viszonylag nagy rendszerességgel öntötte ki dühét környezetére. Az Etna ötszázezer évvel ezelőtt kezdett "öklendezni", de az emberiség krónikája csak időszámításunk előtt 396-ból jegyzett fel pusztító lávakitörést, amely egészen a tengerpartig lövellte a forró anyagot és a hamut. A történelem összesen mintegy kilencven ilyen jelenséget tart számon, de nem mindegyik volt pusztító hatású. A közeli Acireát és Cataniát is elérte az 1329-es kitörés. A legdrámaibb eset 1669-ben történt, amikor Catania nagy részét teljesen megsemmisítette a vulkán, a láva a tengerbe is bekerült, hat-hét kilomérerre benyúlva a parttól. Huszonnégy esztendővel később, 1693-ban ismét vérengzett a forró hegy, elpusztítva a környék lakosságának kétharmadát.

Később, 1886-ban a láva elérte Nicolosi város határát, 1928-ban pedig teljesen beborította Mascali várost. A Gemellaro vulkánmegfigyelő-állomást 1971-ben maga a megfigyelt törölte el a föld felszínéről. A legutóbbi idők leghevesebb kitörése 1983-ban volt, amikor Randazzo várost csak a csoda mentette meg a pusztulástól: a láva a lakott területtől mindössze ötszáz méterre torpant meg. A szakemberek ekkor alkalmaztak először robbanóanyagot a lávafolyam eltérítésére.

Etna a Földközi-tenger felé csúszik

A legújabb kutatások szerint Európa legaktívabb vulkánja, az Etna a Földközi-tenger felé csúszik. Az olaszországi Szicília szigetén fekvő vulkán évente 14 millimétert csúszik a Földközi-tenger irányába. 

Az Open University geológusa nagy pontosságú GPS-hálózatot telepített a vulkán köré, amely milliméteres változásokat is képes észlelni a vulkanikus kúp formájában. 11 év adatai alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a hegy kelet-délkelet irányban mozog, Giarra tengerparti városa felé, amely 15 kilométerre van az Etnától. Egy enyhe, 1-3 fokos lejtőn csúszik, ami azért lehetséges, mert a vulkán laza, rugalmas üledékek fennsíkján terül el.

Az évi 14 milliméteres mozgás - ami 1,4 métert jelent száz év alatt - nagyon kicsinek tűnik. Ám a világ más térségeiben végzett geológiai vizsgálatok azt mutatták, hogy a hasonló mozgást mutató kihunyt vulkánok hegyoldalaiban pusztító földcsuszamlások léphetnek fel.

Az ilyen jelenség nagyon ritka, és évszázadok, esetleg évezredek kellenek ahhoz, hogy kritikus helyzet alakuljon ki. Ráadásul semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy az Etnával ez fog történni. 

A vulkán

A szicíliai tűzhányó Montagnola-csúcsáról, 2250 méter tengerszint feletti magasságból a Bove-völgye úgy néz ki, mint egy
természetes amfiteátrum, amely összegyűjti a vulkán bőséges lávafolyamait. Derűs időben jól látszanak a szakadékok, a meredek sziklafalak, a felszín minden időjárás-marta kiszögelése.

Funivia dell'Etna

A hegy déli oldalán egy 2500 méteres tengerszint feletti magasságba közlekedő felvonó található.

Tartomány:Sicilia
Cím:Catania
GPS: 37° 30′ 28.35792″, 15° 4′ 58.90944″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward