» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dél-Tirol

Dél-Tirol Régészeti Múzeum - Itt látható Ötzi


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Dél-Tiroli Régészeti Múzeumban látható Ötzi, a jégbefagyott ember.


Museo Archeologico dell'Alto Adige/Südtiroler Archäologiemuseum állandó kiállításán látható Ötzit 1991. szeptember 19-én találták meg az Ötztalban, Hauslabjoch közelében, Similaunhütte-nél (Tisenjoch).

Ötzi 157 centiméter magas volt, és mintegy 50 kilós lehetett. Sötét, középhosszú hajat viselt, szeme barna volt és valószínűleg szakálla is volt. Halálakor 45 éves lehetett, ami akkoriban elég magas kornak számított.

A gleccsermúmia a világ legrégebbi, teljesen épségben megmaradt emberi holtteste. A Kr. e. 3. századtól 1750-ig viszonylag enyhe időjárás uralkodott a térségben. A gleccserek időnként visszahúzódtak, így az emberek át tudtak kelni nyáron a magashegységek hágóin. A Glasgow-i Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy Ötzi a dél-tiroli Schnals (olaszul: Senales)-völgyön keresztül érkezett a hegyvidékre, ahol megfagyott múmiáját végül megtalálták.

A múmiát 1991 szeptemberében fedezték fel jégbe fagyva egy gleccseren az Ötz-völgyi Alpokban az olasz-osztrák határon, 3210 méteres magasságban. Az ősembert egy nyíl terítette le, amely eltalálta egy fő artériáját, s perceken belül elvérzett. A testét a gleccser mumifikálta.

Kiállítások

1998 januárjában a similauni múmiát a bolzanói régészeti múzeumba szállították, és ott egy egészen új hűtőtechnikával felszerelt mélyhűtő üvegvitrinjében állították ki 6 fok hőmérsékleten, 99% relatív páratartalmú levegőben.

A kiállításon nemcsak a múmia látható, hanem rekonstruált, életnagyságú Ötzi is, amely a földi maradvány háromdimenziós képei és a legfrissebb orvosszakértői vizsgálatok eredményei alapján készült el.

Gyerek audioguide német és olasz nyelven.

Belépő: 9 euró/felnőtt és 7 euró/gyerek és diák 6 éves kortól. 6 éves korig ingyenes.
Családi jegy (2 felnőtt és minden 14 év alatti gyerek): 18 euró. Családijegy mini (1 felnőtt és minden 14 év alatti gyerek): 9 euró.

Tartomány:Trentino-Alto Adige
Település:Bolzano
Cím:39100 Bolzano, Museumstraße 43
GPS: 46° 30′ 0.05494″, 11° 20′ 57.732″
Honlap: http://www.iceman.it

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward