» Olaszország

» Olaszország » Puglia » Puglia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Dél-Olaszország egyik legkülönlegesebb látnivalója az alberobellói trullók, amelyeket 1996-ban az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított. A trullók hengeres vagy négyszögletes alaprajzú épületek, süveges tetővel.


A kő épületeket mindenféle kötőanyag (habarcs) és fatartószerkezet nélkül építették.

II. Giangirolamo di Acquaviva conversanói gróf segítséget nyújtott az itt letelepedő parasztoknak, illetve Apulia más részeiről érkező menekülteknek. Annak érdekében, hogy elkerülje a területén álló házak utáni adó megfizetését, megparancsolta alattvalóinak, hogy csakis olyan épületeket húzzanak fel, amelyeket az adószedők érkezésekor könnyen el lehet bontani, majd távozásuk után gyorsan visszaépíteni. A habarcs nélkül épült trullók tökéletesen megfeleltek elképzeléseinek.

Alberobello központja a Piazza del Popolo tér, amely egy domb tetején épült. Tőle délre található a két történelmi trullo-negyed, a Rione Monti és a Rione Aia Piccola. Őket egy völgy választja el a városközponttól, amelyet a Largo Martellotta tér tölt ki. A Piazza del Popolótól északra modern városrészek találhatók.

1996-ban az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította a trullókat, azzal az indoklással, hogy régmúlt idők egyedi kultúrája fennmaradásának bizonyítékai, amelyek révén egy sajátos városkép alakult ki Alberobellóban.

A trullókban berendezett, hagyományos életformát bemutató kis múzeumok találhatók. A Rione Aia Piccola negyedben található a Casa Pezzolla nevű trullóegyüttesben várostörténeti múzeum van. Itt áll a város legrégebbi fennmaradt trullója is, amelyet az ajtókereten olvasható évszám szerint 1559-ben építettek.

Feltétlenül meg kell kóstolni a híres "Pasqualino" szendvicset - története 1966-ig nyúlik vissza. Pasquale Dell'Erba friss élelmiszerekből készített készítetett szendvicset az arra haladó éhes diákok számára: tonhalhal, kapribogyóval, szalámival és sajttal van rétegezve (és pontosan ebben a sorrendben kell elkészíteni). 

Tartomány:Puglia
Település:Alberobello
Cím:Alberobello
GPS: 40° 47′ 14.58251″, 17° 14′ 6.92916″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward