» Olaszország

» Olaszország » Liguria » Ligur tengerpart


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Finom homokos strandok és kifinomult városok, magányos túraútvonalak és romantikus sziklás falvak - Liguria több mint 300 kilométernyi tengerparton kínál változatosságot, legyen szó kulturális és művészeti élvezetről, napozásról vagy aktív pihenésről.


Liguria Olaszország harmadik legkisebb tartománya. Valójában csak egy keskeny tengerparti vonal a Cote d'Azurtól Toszkánáig, ahol a Földközi-tenger közvetlenül a hegyek után következik. Keleten a Riviera di Levante, nyugaton a Riviera di Ponente, középen pedig a főváros, Genova fekszik. Egy nagyon kis területen található a tenger és a magas hegyek, a Ligur-tengeri Alpok.

A ligur riviéra Cinque Terre és a francia határváros, Ventimiglia között húzódik.

A francia határon fekvő Ventimigli városa és Imperia között a tengerpartot Riviera dei Fiori - Virágos Riviéra - néven is emlegetik. Itt színes tengerparti üdülőhelyek és a legszebb homokos strandok sorakoznak egymás mellett. 

Míg tőle keletre a Riviera di Levante nevű partszakasz helyezkedik el. A kettő együtt alkotja az ún. Liguri Riviérát (Riviera ligure), ahol kis öblök és sziklák sora váltja egymást.

Márciusban kezdődik a "szezon", de az enyhe éghajlat miatt Liguria partvidéke egész évben igazi úti cél.

Riviera dei Fiori

Sanremo, a Belle Époque társaság egykori megtestesítője, a Riviéra nyári frissességének nosztalgikus hangulatával. Sanremo óvárosa nagyon szép, a Virágok riviériájának legismertebb városa. Különösen ismert Sanremo "Kasbah"-nak nevezett keleties negyede, tele sikátorokkal és átjárókkal a La Pignának nevezett óvárosban. Világszerte ismert a sanremói kaszinó, valamint a Riviera dei Fiori (Virágospart), amely a szegfűiről, rózsáiról és virágpiacáról nevezetes.
Alfred Nobel 1891-ben Sanremóba költözött és itt is halt meg 1896-ban. A Villa Nobel a tenger mellett található. Nobel számos kísérletét itt végezte. (részletek)

Girdanini Botanici Hanbury Ventimigliában: Észak-Olaszország legnagyobb növényválasztékát bemutató kertek. A teraszos kertet 1867-től kezdve alakították ki.

Imperia: kikötőváros. Itt található a legnagyobb ligúr templom, a San Maurizio katedrális.

Imperia mögött fekszik Le Valli dell' Olivo. Az Imperia melletti völgyek a régió legfontosabb olajbogyó-termesztési területe. A liguriai olívaolaj az egyik legfinomabb és legkeresettebb étolaj a világon. A hosszadalmas szüret a völgyben november elején kezdődik, a magasabban fekvő területeken akár március végéig is eltarthat. A látogatók mindent megtudhatnak az olajról az Oneglia faluban található olívaolaj-múzeumban.

Noli. A part mentén északabbra található Noli. Ebben az érintetlen középkori városban a Riviéra a régebbi oldalát mutatja meg. Itt található a régió legrégebi románkori temploma.

Savona Liguria harmadik legnagyobb városa, a 19. századból származó impozáns sugárutakkal. Savona óvárosa sétálgatásra és nézelődésre invitál. A kikötőmedence körül kávézók és éttermek vonzzák a látogatókat, a Priamar erőd pedig mindenek fölé magasodik.

Riviera di Ponente

Alassio: elegáns fürdőhely. Bordigherában és Alassióban is régi nemesi szállodák és nyári villák állnak még az árnyas parkokban, és tanúskodnak a letűnt idők pompájáról. 

Cervo: középkori városka.

Finale Ligure: Igazi tengerparti üdülőváros homokos strandjival, éttremeivel, kávézóival. Finale Ligure közelében több mint 1500 mászóútvonalat találnak a szabadhegyi hegymászók, és a búvárkodás, a kiting, a szörfözés vagy a SUP mellett vadvízi evezés is kínálkozik. 

Albenga: A középkorban püspöki székhely volt, híres középkori katedrálisa.

Riviera di Levante

Genovától keletre kezdődik a Riviera di Levante, a felkelő nap partja. Itt az öblök olyan csábító neveket viselnek, mint Golfo Paradiso vagy Golfo dei Poeti (az itt író Lord Byron vagy John Keats után). A tágasabb Riviera di Ponente-hoz képest a hegyek közel és meredeken nyomulnak a vízhez. Néhány falu szó szerint a sziklafalakra tapad.

Camogli. Csak körül kell nézni, hogy rájöjjünk, hogy ez egy varázslatos hely: a növényzetben gazdag hegycsúcsoktól (köztük a Portofino csúcsától) körülvett Camogli és strandja a Liguriai Riviéra szépségének és romantikájának jelképe. 

A Camogliból érdemes ellátogatni a San Fruttuoso öbölbe, amelyet egy meredek ösvényen vagy csónakkal lehet megközelíteni. 1983 óta az apátság az olasz építészeti örökségének része, az öbölben a búvárkodás szerelmesei nem hagyják ki a lehetőséget, hogy leereszkedjenek a tenger mélyére, hogy megnézzék a mélység Krisztusát, Guido Falletti 1954-ben az öböl alján, 15 méter mélyen a víz alatt elhelyezett művét, az apátság előtti kis strandon pihenhet, miközben csodálja a környező táj szépségét és nyugalmát.

Tartomány:Liguria
Cím:Cervo
GPS: 43° 55′ 30.10836″, 8° 6′ 51.07968″
Honlap: http://www.turismoinliguria.it

Még nem érkezett hozzászólás!