» Olaszország

» Olaszország » Lazio

A legszebb tengerpartok Róma közelében


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A legszebb tengerpartok Róma közelében.


Ostia

Ostiát Ancus Martius (Marcius), az ókori Róma negyedik uralkodója alapította. Az új település háromféle célt szolgált -
kijáratot nyitott a tengerre, biztosította a só- és gabonaellátást, valamint meggátolta, hogy az ellenség felhajózzon a Tiberisen (Teverén). 

Sperlonga

Róma és Nápoly között félúton, Sperlonga tengerpartján sétálva Tiberius császár egykori barlangfürdője köszön ránk.

Anzio

2002-ben Néró-villa maradványait mosta ki a vihar Rómától délre lévő Anzionál. A hatalmas hullámok kimosták a tengerfenék homokjából két szobor töredékeit - közülük az egyik a comb- és farmaradványa alapján monumentális alkotás lehetett -, valamint egy márvány homlokzatot, amely a Rómát felgyújtató, költői babérokra törő, Kr. u. 54 és 68 között  uralkodó kegyetlen császár tengerparti villájához tartozott. A villának jelenleg csakegy része látható, a másik része elsüllyedt  a tengerbe. A töredékeket az anziói régészeti múzeumba szállították.

Santa Marinella

Sabaudia

A Rómától 80 kilométerre délre, a Tirrén-tenger partján fekvő üdülőhely a fasiszta korszak alatt épült.

Gaeta

Az egyik legrégibb olasz szó, a pizza első feljegyzését a Lazio és Campania tartományok határán húzódó, tengerparti Gaeta városában találták meg. Ezek szerint a pizzát nem Nápoly városában "találták fel". Gaeta székesegyházának levéltárában találtak egy 997-ben készült dokumentumot. Ebben az szerepel, hogy a püspökség területén lévő egyik malom tulajdonosának karácsony és húsvét ünnepén többek között 12-12 darab pizzát kell beszolgáltatnia a földbirtokos püspöknek.

A latin nyelvű szövegben a "do duedecim pizza" kifejezés szerepel a késői latin nyelvhasználat szerint.

Gaeta mintegy 100 kilométerre fekszik a pizza bölcsőjének tartott Nápolytól. A klasszikusként ismert nápolyi pizza, vagyis a paradicsommal, mozzarella sajttal és bazsalikommal sütött margherita 1870-ben született Margit olasz királyné nápolyi látogatása alkalmával. Ezt az olasz nemzeti színeket hirdető, kizárólag helyi terményekből készített pizzát az Európai Unió 2008-ban védett eredetűnek nyilvánította.

A pizzához hasonlóan sütött lepényféleségről egyébként elsőként Platón görög filozófus írt, a pizza hagyományát tehát valószínűleg az ókori görögök hozták magukkal Dél-Itáliába i.e. 600 körül.

Baubeach Villag. Maccarese-Fregene 

Rómától mintegy harminc kilométerre kezdődik a kutyák paradicsoma. "Baubeach Village" a neve annak a közvetlenül a tengerparton fekvő 7000 négyzetméteres területnek, ahol júniustól szeptemberig az ebek csinálhatnak, amit akarnak és azt hagyhatnak hátra, amire kedvük szottyan. Az olasz nyelv ugyanis bauval, nem vauval jelöli a kutyaugatást (innen a Baubeach elnevezés).

A "kutyafaluban", amely alig tíz méterre fekszik a tengertől, keskeny folyó csalogatja pancsolni a négylábúakat és a külön "kutyaétteremben" mindig kaphatóak csontok és különféle kutyaeledelek. Más olaszországi strandokon viszont súlyos büntetés kockázatát vállalják azok a kutyatulajdonosok, akik négylábú kedvenceikkel együtt jelennek meg a fürdőző vendégek között. Egy 1954-ben elfogadott törvény ugyanis kitiltotta a kutyákat a nyilvános strandokról.

Ennek a törvénynek köszönheti viszont létrejöttét a kutyastrand. Egy lelkes állatbarát megvásárolta erre a célra a Maccarese-Fregene kis halászfalu közelében fekvő - akkor még szabad - területet. A strandon  egyidejűleg száz kutya élvezheti a strandolást, csak a "nehéz természetű ebeket" tartják elkülönített helyen, nehogy ne bosszantsák a többi négylábút.

A belépőjegy messze elmarad Ostia "normális" strandjainak horribilis árai mögött. Benne foglaltatik a belépőjegy árában egy tál és napernyő a kutyusnak, továbbá kis doboz, amelybe a gazdi összeszedheti a kutyagumit. Szükség esetén állatorvos is a látogatók rendelkezésére áll.

Tartomány:Lazio
Cím:Ostia
GPS: 41° 45′ 13.1544″, 12° 17′ 8.67919″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward