» Magyarország

» Magyarország » Somogy » Zselic


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Zselici Tájvédelmi Körzet mint Nemzetközi Csillagoségbolt-park mintegy 8300 hektáros védett, illetve fokozottan védett területén derült éjszakákon a zavaró nagyvárosi fényektől mentes csillagos égboltban gyönyörködhetnek a látogatók. Magyarország legnagyobb, nyilvános helyen látható holdkőzete is látható a Zselici Csillagpark meteoritgyűjteményében.


A Zselici Tájvédelmi Körzet, amelynek szívében létesült a Csillagpark, 2009-ben nyerte el a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet. A mesterséges fények hiánya, az alacsony szintű fényszennyezés miatt a csillagos égbolt olyan részleteit is láthatjuk szabad szemmel, amelyeket máshonnan lehetetlen megfigyelni.

A komplexumban a multifunkcionális csillagvizsgáló része egy planetárium, két foglalkoztató terem, kiállítótér, a távcsöves
megfigyelést szolgáló távcsőkupola, valamint egy 25 méter magas kilátó. A csillagnéző éjszakai túrákhoz ösvényeket és információs pontokat is kialakítottak.

Meteoritgyűjtemény

Az 5 centiméter hosszú, 25 gramm súlyú, a holdfelszíntől való elszakadás nyomait magán viselő lelet Algériából, a valaha felfedezett legnagyobb holdi meteorithullásból származik.

A 2015 nyarán átadott, évi 10-11 ezer érdeklődőt fogadó csillagparknak mintegy harminc, a világ különböző tájain felfedezett kő- és vasmeteoritból álló gyűjteménye van, az új lelethez hasonló, nyilvánosan bemutatott holdi meteoritot legközelebb Bécsben szemlélhet meg a nagyközönség. 

Az ELTE Természettudományi Kara őriz ugyan holdkőzeteket, ám azok mindössze néhány tized grammosak, s ritkán láthatók.

A holdkőzetek meteorit formájában azután hullhattak a Földre, hogy egy kisbolygó vagy üstökös egykor a Hold felszínének ütközött, a becsapódás ereje pedig kisebb-nagyobb darabokat szakított ki belőle.

A kutatók ilyen kőzetdarabokra eddig elsősorban az Antarktiszon, az Arab-félszigeten és Észak-Afrika sivatagaiban bukkantak.

Tartomány:Somogy
Cím:Zselickisfalud
GPS: 46° 16′ 24.24144″, 17° 44′ 4.7004″
Honlap: https://zselicicsillagpark.hu/

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward