» Magyarország

» Magyarország » Komárom-Esztergom » Vértes


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Tatabánya melletti Kő-hegy város felé néző sziklaperemén lévő Turul emlékmű Árpád honfoglaló magyarjainak a bánhidai síkon 907-ben Szvatopluk morva fejedelem fölött aratott győzelmére emlékeztet.


1896-ban, a millennium kapcsán Komárom vármegye döntött a bánhidai emlékmű felállításáról, melyet 1907-ben avattak fel.

A madár kiterjesztett szárnyainak fesztávolsága majdnem 15 méter, karmaiban az Árpád-kard 14 méter hosszú. Ezzel Európa egyik legnagyobb, madarat ábrázoló ércszobra. Fején stilizált, aranyozott, magyar koronát visel.

A szobrot Donáth Gyula tervezte, akárcsak a budavári turult. A konstrukció a maga korában nem csak művészeti, hanem komoly mérnöki teljesítmény is volt. A szerkezetét Czekelius Aurél tervezte, akinek a nevéhez több Duna-híd is fűződik. Többek közt a Szabadság hídé is, amelyen szintén vannak turulok.

A madáróriás felállításának különleges története van. A súlyos és terjedelmes szobor hegyre szállításához annak idején külön utat kellett építeni; a Turult kocsikkal, sok ló befogásával vitték a helyszínre a bánhidai, az alsógallai és a vértesszőlősi szekeresek.

Többször is villámcsapás sújtotta a madarat, a II. világháború alatt pedig találat érte. Később alkalmi fémgyűjtők ellopták aranyozott koronáját és a karmai között tartott Árpád-kardot is. A II. világháború óta már többször helyreállították, felújították, 1984-ben műemlékké nyilvánították. 

A Tatabánya jelképévé vált Turul emlékművet írásaiban Jókai Mór örökítette meg, valamint Feszty Árpád megfestette, az alkotás az Észak-Komáromi Duna Múzeumban tekinthető meg.

A Gerecse Kapuja látogatóközpont Tatabányán

A tatabányai Turul emlékmű közelében lévő látogatóközpontban étterem, az emlékmű történetét bemutató interaktív kiállítás és ajándékbolt található. A létesítménytől tanösvények vezetnek a Gerecse Tájvédelmi Körzet látványosságai felé, a Szelim-barlanghoz és a Ranzinger Vince kilátóhoz.

Szelim-barlang

Tatabányánya büszkeségeként számontartott 40 méter hosszú és 12 méter széles barlang, amelyben több tízezer évvel ezelőtt élt ember tűzgyújtó helyének maradványait és állati csontokat találtak a múlt század harmincas éveiben, természetvédelmi területen található.

A Szelim-barlanghoz fűződő legendák szerint a tatárjárás, majd a törökdúlás idején a környékbeli lakosság a sziklacsarnokban keresett menedéket. A tatárok azonban kardélre hányták az embereket, a török janicsárok pedig hatalmas máglyát raktak a barlang szájánál és füsttel fojtották meg az üregben rejtőzőket.

Tanösvény

Egy ellipszis alakú bemutatóhelyen 21 lámpával megvilágított kőzetmintát ismerhetnek meg a látogatók, ezen kívül a Gerecse-hegység más sajátosságai mellett fotókat és bemutató táblákat láthattak.

Tartomány:Komárom-Esztergom
Cím:Tatabánya
GPS: 47° 34′ 9.2856″, 18° 24′ 17.3448″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward