» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A közelmúltban szépen felújított barokk városka különböző felekezetű templomaival, színes házaival, hangulatos főterével megér egy kiadós sétát.

Egy nagyszabású rekonstrukció és minden szempontból 21. századi fejlesztés révén a közelmúltban megszületett a Kultúrnegyed egy modern színházzal, kulturális központtá alakított zsinagógával és egy egykori sörházból kialakított Világörökségi Bormúzeummal. A példás építészeti megoldású termekben izgalmasan keverednek a klasszikus tárgyi emlékek és az interaktivitást, játékosságot szolgáló digitális eszközök. A teljes régió bejárható virtuálisan, gyalog, biciklivel, egy kisautóval, de akár léghajóval is. Illattéka, fűszertár és borpatika is segíti a felfedezést.

Tokajt, mint a környék nevét először 1067-ben említik, ekkor már szőlőtermesztő vidék volt. Tokaj első vára egy földvár volt, amely a tatárjárás során elpusztult. A 14. századra már kővár állt a településen. 1450 után Tokaj a Hunyadiaké, majd a Szapolyaiaké lett. Szapolyai János egy időre elveszítette a birtokot, de fia, János Zsigmond idejében már ismét a családé, így királyi uradalommá vált. 1705-ben II. Rákóczi Ferenc leromboltatta a várat, nehogy idegen kézre kerüljön.

A Tokaji Szüreti Napokat Tokajban 1932 óta rendezik meg. Tokaj-Hegyalja legnagyobb szüreti mulatságán a szőlőt és a bort ünneplik meg.

 

Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Település:Tokaj
GPS: 48° 7′ 24.79224″, 21° 24′ 41.0022″

Még nem érkezett hozzászólás!