» Magyarország

» Magyarország » Jász-Nagykun-Szolnok » Tisza


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Tisza-tó az ország második legnagyobb tava.

A Tisza-tó, a Kiskörei víztározó a Balaton után az ország második legnagyobb tava és egyben legnagyobb mesterséges tava a Tiszán. Területe 127 négyzetkilométer, amelyen mozaikosan váltakoznak a nyílt vízfelületek, szigetek, holtágak, sekély csatornák. Hossza 27 kilométer, átlagos mélysége 1,3 méter, és 43 négyzetkilométernyi sziget is található benne. 1973-ban építették meg a tiszai áradások szabályozására és az Alföld jobb vízellátására, feltöltése az 1990-es években fejeződött be.

Ha szükséges feltöltik nyári vízszintjére a Tisza-tavat. A tó vízszintjének tavaszi változtatását az indokolja, hogy a téli időszakban a magasabb, a nyári vízszint fenntartása árvízvédelmi szempontból kockázatos: ha jégtakaró alakulna ki, egy árhullám miatt a felszakadó jégtömeg veszélyeztetné az árvízvédelmi töltéseket, a turisztikai infrastruktúrát, az erdőállományt, és nem utolsó sorban a Kiskörei vízlépcső berendezéseit.

A nyári vízszint beállításával a tározó őszi leürítéséig, csak biciklivel átjárható sorompókkal zárják le a bal parton Jász-Nagykun-Szolnok megyében négy, a jobb parton Heves megyében öt helyszínen. Minden horgászhely és kikötő továbbra is elérhető gépkocsival.

Kerékpárral Tisza-tó körül

A régióba érkező turisták közel 70 százaléka biciklizik. Az ide érkező 100 turistából 68 bringázik, így az elmúlt időszakban a minőségi kerékpáros és vízisport szolgáltatók, illetve éttermek is megjelentek a régióban.

A Tisza-tó gátrendszerének tetején épített aszfaltos úton úgy lehet kerékpározni, hogy nem kell tartani az autóforgalomtól. A gátakat kezelő vízügyi igazgatóság kapukat helyezett el az autók kizárására. 

2005-2007 között a Tisza-tó körüli árvízvédelmi töltés koronáján a három méter széles kerékpárút épült meg, először a bal parton, Abádszalók és Tiszafüred, majd a jobb parton, Kisköre és Poroszló között. 2019 nyarára a Tisza-tó körüli, Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút még hiányzó, 6,5 kilométeres szakasza épül meg. Ezzel körbe kerékpározhatóvá válik a Tisza-tó.

A kerékpáros turizmus ugrásszerű fejlődését többek között azzal magyarázható, hogy a tó vízszintjénél 4-5 méterrel magasabb gátkorona aszfaltján haladva "egy csodálatos mozgó panorámapáholyból" gyönyörködhetnek a Tisza-tóban a kirándulók. Emellett a környezet ideális kerékpárversenyek lebonyolítására is.

Tisza-tavi Ökocentrum

Az ökocentrum Poroszlón a 127 négyzetkilométeres Tisza-tó, a Tisza-völgye és Magyarország őshonos vízi élővilágát mutatja be. Európa legnagyobb, mintegy egymillió literes édesvizű akváriumrendszerén kívül kiállítótermek, 3D-s mozi és kilátó is helyet kapott a 2600 négyzetméter hasznos alapterületű épületben, amely egy mintegy 10 hektáros, szabadidőpark közepén található.

Tiszafüredi Madárrezervátum

A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó területet kizárólag vízi úton, csónakkal lehet megközelíteni, részben ez is adja a hely varázsát. A helyszínre szervezett utak vezetnek.

Pákász tanösvény

Tiszafüreden, a Pákász tanösvényen állomásról állomásra nyerhetnek betekintést a kirándulók egy ősi, tiszai mesterségbe, a pákászok életébe. A túra belépővel járható végig, ami tartalmazza a motorcsónakos transzfert a Szabics Kikötőből, és vissza is.

Tiszavirág ártéri tanösvény

A tanösvény bemutat pár folyóhoz köthető mesterséget, az ártéri erdő életét és a madárvilágot.

Tisza-tavi vízi sétány és tanösvény 

A Tisza-tavi az egyik legnépszerűbb tanösvény hazánkban – nem véletlenül. A pallórendszer három szigetet köt össze, érdekessége a 15 méter magas megfigyelőtorony és a két madárvárta. Babakocsival és kerekesszékkel is kényelmesen végigjárható.

Hossza: 2 km
Időtartam: 30 perc

Megközelítés: Poroszlóról, a Fűzfa Kikötőből 20 percenként indul kishajó.

Strandok

Tiszafüredi szabadstrand. 2020-ban moduláris stégrendszerrel, multifunkciós sportpályával, fitneszparkkal bővült a szabadstrand. Őszre fogadóépületet építenek, ahol öltözők, mosdók, baba-mama szoba, elsősegélynyújtó hely és értékmegőrző lesz majd. Emellett homokfoci - és strandröplabda aréna épül lelátóval, ehhez is tartozik majd egy épület öltözővel, vizesblokkokkal és napozóterasszal. Továbbá a szabadstrandi büfék elé egységes, fedett teraszrendszer épül, valamint játszóteret alakítanak ki és parkosítanak is.

Tisza-tó strand, Abádszalók. A megújult strandon új hárompályás csúszda, sétányok, ezer négyzetméteres többfunkciós rendezvénytér, homokfoci-, illetve strandröplabda pálya létesült. Emellett többek között öltözők, új büfék jöttek lére, homokos plázsokat alakítottak ki, árnyékolórendszerek épültek, világításkorszerűsítés történt. Családbarát játszótér épült, modern beléptetőrendszert alakítottak ki.  

KalandPart Sarud

Kisköre Strand

Poroszlói strand. A strand csendes, sekély vizű partszakaszát különösen kedvelik a kisgyerekes családok. Zöld környezet, árnyas fák és homokos partszakasz jellemzik. 2021-ben a fürdőhely infrastruktúráját teljeskörűen korszerűsítették, családbarát kényelmi szolgáltatásokat, játszóteret, vízi játékokat alakítottak ki. A projekt során nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre, a terület esztétikai egységesítésére és az infokommunikációs fejlesztésekre.

Álom Part Dinnyéshát, Tiszanána. Dinnyéshát, Tiszanána strandja az egyik legszebb a Tisza-tó fürdőhelyei közül. Az Álom Part Dinnyéshát a Tisza-tó körüli strandok legfiatalabbika, a Tiszanánától mintegy 5 km-re található üdülőterületen, csendes környezetben. A hely szépségét az élő és holt Tisza találkozása és a kis szigetek, félszigetek váltakozása adja. Az egyik apró szigetre egy kézzel húzható átkelő-komp viszi át az érdeklődőket.

Horgászat a Tisza-tavon

Horgászturisztikai központ épül 365 millió forintból Tiszaroffon, 2022-ben már teljes kapacitással működhet. Évről évre nő a Tisza-tóhoz látogató horgászok száma, az egyik közkedvelt célpont Tiszaroff. A község a hazai pergető horgászat egyik közismert helyszíne. A Magyar Országos Horgász Szövetség tavaly a településen rendezte meg az Európa-bajnokság hazai előválogatóját.

Kiskörei kilátó

Kiskörei kilátó (c) aktivmagyarorszag.hu

A kiskörei MAHART-bázisnál áll a különleges, két egymásnak fordított csónakot szimbolizáló kilátó. A kilátó a környék egyik legmagasabb pontja, ahonnan a Tisza-tavat, az Abádszalóki öblöt és a Kiskörei vízerőművet is látni lehet. 

Az épületegyüttes koncepciója a környezetre reflektál. Az előzetes vázlatok megalkotása előtt tanulmányozták a Tisza környékére jellemző népi építészetet, leginkább tömegformák, arányok és anyagok tekintetében. Fontosnak tartották ezen gyökerekhez való visszanyúlást, hogy ne csupán egy létesítmény, hanem a hely szellemével átitatott, azt tiszteletben tartó alkotás születhessen. A kilátó eszmeisége több szálból tevődik össze. Az egyik, a Felső-Tisza vidéken levő Szatmárcseke református temetőjének csónak alakú fejfái, a másik pedig a tiszai horgászladik geometriája.

Kizárólag vízi úton megközelíthető kilátók a Tisza-tó Poroszlói medencéjében

(c) aktivmagyarorszag.hu

A kilátótornyok kilenc méter magasak, felső szintjükről belátni az egész Poroszlói medencét.

A tornyok olyan jellegzetes, védett madárfajokról lettek elnevezve, amelyek közvetlenül az építmény környezetében is gyakran fellelhetőek. A Poroszlóhoz közeli Csapói Holt Tisza mentén létesült Fattyúszerkő kilátó megtartotta a szigeten korábban állott torony nevét, hiszen a Tisza-tó ezen szakaszán gyakran látni a víz színét súrolva repülő fattyúszerkő csapatokat. Az Újlőrincfalvához és a Ravasz-háthoz közelebb eső kilátón a kivitelezés közben rendszeresen hallható volt a bölömbika búgása, ezért az épület neve Bölömbika kilátó lett.

Tartomány:Jász-Nagykun-Szolnok
Cím:Tisza-tó
GPS: 47° 29′ 36.5559″, 20° 33′ 58.18439″

Még nem érkezett hozzászólás!