» Magyarország

» Magyarország » Jász-Nagykun-Szolnok » Tisza


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Tisza-tó az ország második legnagyobb tava.


A Tisza-tó, a Kiskörei víztározó a Balaton után az ország második legnagyobb tava és egyben legnagyobb mesterséges tava a Tiszán. Területe 127 négyzetkilométer, amelyen mozaikosan váltakoznak a nyílt vízfelületek, szigetek, holtágak, sekély csatornák. Hossza 27 kilométer, átlagos mélysége 1,3 méter, és 43 négyzetkilométernyi sziget is található benne. 1973-ban építették meg a tiszai áradások szabályozására és az Alföld jobb vízellátására, feltöltése az 1990-es években fejeződött be.

Ha szükséges feltöltötik nyári vízszintjére a Tisza-tavat. A tó vízszintjét tavasszal  változtatását az indokolja, hogy a téli időszakban a magasabb, a nyári vízszint fenntartása árvízvédelmi szempontból kockázatos: ha jégtakaró alakulna ki, egy árhullám miatt a felszakadó jégtömeg veszélyeztetné az árvízvédelmi töltéseket, a turisztikai infrastruktúrát, az erdőállományt, és nem utolsó sorban a Kiskörei vízlépcső berendezéseit.

A nyári vízszint beállításával a tározó őszi leürítéséig, csak biciklivel átjárható sorompókkal zárják le a bal parton Jász-Nagykun-Szolnok megyében négy, a jobb parton Heves megyében öt helyszínen. Minden horgászhely és kikötő továbbra is elérhető gépkocsival.

Kerékpárral Tisza-tó körül

A régióba érkező turisták közel 70 százaléka biciklizik. Az ide érkező 100 turistából 68 bringázik, így az elmúlt időszakban a minőségi kerékpáros és vízisport szolgáltatók, illetve éttermek is megjelentek a régióban.

A Tisza-tó gátrendszerének tetején épített aszfaltos úton úgy lehet kerékpározni, hogy nem kell tartani az autóforgalomtól. A gátakat kezelő vízügyi igazgatóság kapukat helyezett el az autók kizárására. 

2005-2007 között a Tisza-tó körüli árvízvédelmi töltés koronáján a három méter széles kerékpárút épült meg, először a bal parton, Abádszalók és Tiszafüred, majd a jobb parton, Kisköre és Poroszló között. 2019 nyarára a Tisza-tó körüli, Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút még hiányzó, 6,5 kilométeres szakasza épül meg. Ezzel körbekerékpározhatóvá válik a Tisza-tó.

A kerékpáros turizmus ugrásszerű fejlődését többek között azzal magyarázható, hogy a tó vízszintjénél 4-5 méterrel magasabb gátkorona asztfaltján haladva "egy csodálatos mozgó panorámapáholyból" gyönyörködhetnek a Tisza-tóban a kirándulók. Emellett a környezet ideális kerékpárversenyek lebonyolítására is.

Tisza-tavi Ökocentrum

Az ökocentrum Poroszlón a 127 négyzetkilométeres Tisza-tó, a Tisza-völgye és Magyarország őshonos vízi élővilágát mutatja be. Európa legnagyobb, mintegy egymillió literes édesvízű akváriumrendszerén kívül kiállítótermek, 3D-s mozi és kilátó is helyet kapott a 2600 négyzetméter hasznos alapterületű épületben, amely egy mintegy 10 hektáros, szabadidőpark közepén található.

Tiszafüredi Madárrezervátum

A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó területet kizárólag vízi úton, csónakkal lehet megközelíteni, részben ez is adja a hely varázsát. A helyszínre szervezett utak vezetnek.

Pákász tanösvény

Tiszafüreden, a Pákász tanösvényen állomásról állomásra nyerhetnek betekintést a kirándulók egy ősi, tiszai mesterségbe, a pákászok életébe. A túra belépővel járható végig, ami tartalmazza a motorcsónakos transzfert a Szabics Kikötőből, és vissza is.

Tiszavirág ártéri tanösvény

A tanösvény bemutat pár folyóhoz köthető mesterséget, az ártéri erdő életét és a madárvilágot.

Tisza-tavi vízi sétány és tanösvény 

A Tisza-tavi az egyik legnépszerűbb tanösvény hazánkban – nem véletlenül. A pallórendszer három szigetet köt össze, érdekessége a 15 méter magas megfigyelőtorony és a két madárvárta. Babakocsival és kerekesszékkel is kényelmesen végigjárható.

Hossza: 2 km
Időtartam: 30 perc

Megközeltíés: Poroszlóról, a Fűzfa Kikötőből 20 percenként indul kishajó.

Strandok

Tiszafüredi szabadstrand. 2020-ban moduláris stégrendszerrel, multifunkciós sportpályával, fitneszparkkal bővült a szabadstrand. Őszre fogadóépületet építenek, ahol öltözők, mosdók, baba-mama szoba, elsősegélynyújtó hely és értékmegőrző lesz majd. Emellett homokfoci - és strandröplabda aréna épül lelátóval, ehhez is tartozik majd egy épület öltözővel, vizesblokkokkal és napozóterasszal. Továbbá a szabadstrandi büfék elé egységes, fedett teraszrendszer épül, valamint játszóteret alakítanak ki és parkosítanak is.

Tisza-tó strand, Abádszalók. A megújult strandon új hárompályás csúszda, sétányok, ezer négyzetméteres többfunkciós rendezvénytér, homokfoci-, illetve strandröplabda pálya létesült. Emellett többek között öltözők, új büfék jöttek lére, homokos plázsokat alakítottak ki, árnyékolórendszerek épültek, világításkorszerűsítés történt. Családbarát játszótér épült, modern beléptetőrendszert alakítottak ki.  

KalandPart Sarud

Kisköre Strand

Poroszlói szabadstrand. Zöld környezet, árnyas fák és homokos partszakasz.

Álom Part Dinnyéshát, Tiszanána. Dinnyéshát, Tiszanána strandja az egyik legszebb a Tisza-tó fürdőhelyei közül.

Horgászat a Tisza-tavon

Horgászturisztikai központ épül 365 millió forintból Tiszaroffon, 2022-ben már teljes kapacitással működhet. Évről évre nő a Tisza-tóhoz látogató horgászok száma, az egyik közkedvelt célpont Tiszaroff. A község a hazai pergető horgászat egyik közismert helyszíne. A Magyar Országos Horgász Szövetség tavaly a településen rendezte meg az Európa-bajnokság hazai előválogatóját.

Tartomány:Jász-Nagykun-Szolnok
Cím:Tisza-tó
GPS: 47° 29′ 36.5559″, 20° 33′ 58.18439″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward